Data actualizării:
Data publicării:

Scenariu maximal privind situația din Israel - marele pericol. Chirieac: Curtifan spune corect. Acestea fiind zise... poate că cetățenii români ar trebui să facă un lucru-cheie

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Chirieac și Curtifan
Chirieac și Curtifan
La nordul Israelului, în Liban, unde activează gruparea șiită Hezbollah, „prezența” Iranului este mult mai activă. Hezbollah, grupare teroristă șiită, care deține capacități militare superioare Hamas, este subordonată pe deplin Iranului. Această organizație nu mișcă un deget fără acordul Iranului.   

Despre acest subiect au vorbit Bogdan Chirieac, analist politic, și Tudor Curtifan, redactor-șef DefenseRomania.ro la Antena 3 CNN.

„Gruparea șiită Hezbolah este subordonată în totalitate Iranului față de Hamas care are o oarecare independență mai mare în a acționa.

Din discuțiile pe care le-am avut la DefenseRomania cu foști comandanți ai IDF și experți în regiune, marele pericol este dacă Hezbollah intră într-un conflict. Pe Hezbollah este presiunea mare. Hezbollah nu își dorește neapărat, dar dacă va intra în conflict, nu va intra terestru, va intra printr-un val uriaș de rachete. Israelienii se pregătesc ca aviația militară să lovească preventiv toată zona de nord a Hezbollah, iar forțele terestre vor intra în Gaza. Dacă se va intra în Gaza, va fi o acțiune coordonată între cele două în Nord și Sud”, a zis Tudor Curtifan la Antena 3 CNN, în emisiunea „Decisiv” cu Mădălina Mihalache, Cătălina Porumbel și Gina Vacariu.

Bogdan Chirieac a zis: „Apropo de ce spune corect Tudor Curtifan, poate că cetățenii români care trăiesc în Liban ar trebui, în acest moment, să-și viziteze rudele din România sau din altă parte fiindcă dacă se întâmplă ceva, se va întâmpla precum cu românii din Gaza. Bine… ei au fost luați prin surprindere, dar nu au fost eliberați. În caz de ceva, aeroportul Beirut va fi primul închis”.

Compania aeriană naţională libaneză, Middle East Airlines (MEA), îşi reduce cu mai mult de jumătate zborurile din cauza tensiunilor cu Israelul, a anunţat vineri directorul general al companiei, în timp ce tot mai multe ţări îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Libanul.

Lovirea Iranului - scenariul maximal. Israelul va ajunge aici dacă va considera că existența  e în pericol

Valentin Naumescu,  profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, consideră că lovirea Iranului ar fi scenariul maximal care ar avea loc în cazul în care situația ar escalada într-o asemenea manieră în care Israelul ar considera că îi e pusă în pericol existența statală.

„Am formulat această teză (n.r. posibilitatea de lovire a obiectivelor militare iraniene) în primele ore ale atacului Hamas asupra Israelului. Întrebarea nu e dacă Israel va câștiga războiul cu Hamas, ci întrebarea și scenariul maximal și gravisim e cel în care forțele israeliene ar decide că e necesar să lovească ținte și facilități militare ale Iranului.

Acest obiectiv a fost formulat încă de acum 3-4 ani și apare periodic în discursul înalților oficiali israelieni, dar până acum doar ca amenințare. Dacă se va concretiza sau nu această variantă de lovire a Iranului, care în opinia mea e scenariul final și extrem, rămâne de văzut.

Dar dacă se ajunge acolo trebuie să fim conștienți că s-a mers departe, că războiul e extins iar Israel privește spre Iran ca spre un dușman care pune în pericol existența statului Israel. Dacă se va ajunge la acest scenariu e clar că nu mai există cale de întors iar Israelul consideră că trebuie să lupte militar pentru a-și învinge dușmanii din regiune”, a explicat profesorul Naumescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel