Data publicării:

Scandalul Strauss-Kahn a acoperit criza McDonald's

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
val-valcu
val-valcu

În toiul scandalului sexual care a încins planeta, a trecut aproape neobservată o știre ca ne va afecta pe fiecare în parte, legată de lanțul McDonald's. Contestată de mulți pentru că transformă omenirea într-o mare masă de dependenți de colesterol, celebra rețea de  fast-food avea măcar un rol pozitiv: genera locuri de muncă și oferea tinerilor șansa unui început în carieră.

Pe mine m-a șocat anunțul că 7000 de angajați McDonald's vor fi înlocuiți de automate care produc și distribuie chiftele și cartofi prăjiți. De fapt, îmi confirmă temeri mai vechi că noua distribuție a resurselor în societate va face ca o mare parte a populației să devină inutilă, chiar indezirabilă, că tot s-au epuizat resursele. Până acum două decenii, cea mai mare parte a populației își primea  rația pe baza unei ecuații simple:  se raporta la cât a muncit fiecare ceea ce rămânea de la stăpâni (lideri de partid, în est, proprietari, în vest) . Desigur, grupul proprietarilor s-a mai lărgit, prin apariția acționarilor, a fondurilor de investiții etc, dar în esență, ce rămânea de împărțit era raportat la efortul făcut de individ. Acest efort era, de altfel, și necesar.

Ce te faci când nu mai e nevoie de muncă? Ce vor face sutele de mii de angajați care sunt înlocuiți de roboți în fiecare zi? Proprietarii roboților o duc bine mersi, cei care rămân fără job, nu doar că mor de foame, dar sunt și arătați cu degetul de autorități. Peste tot în lume se dorește reducerea prestațiilor sociale. Învinșii tranzițiilor sunt decretați  răi absoluți, oameni care nu vor schimbarea, care își trag în jos națiunile și distrug bunăstarea omenirii.

Să mă scutească de vrăjeala cu ”reinventează-te”. ”Învață să faci jocuri video, descoperă potențialul, afacerile n-au murit, dar se schimbă tehnologia” și altele asemenea. Câte sute de milioane de hair-stiliști, programatori, mici proprietari de firme de catering sau reparatori de acvarii au nevoie cele 300 de milioane de americani?  În orice societate, distribuția capacității de reinventare e distribuită după curba lui Gauss. Avem, de-o parte, Bill Gateși, iar la extrema cealaltă oameni care nu știu decât să ambaleze plăcinte, pentru McDonald's. Grav este că supertehnologiile fac inutilă chiar și partea de mijloc a clasamentului, unde este plasată cea mai mare parte a populației. Studii recente din Statele Unite arată că anul trecut au dispărut 800.000 de job-uri, fără a fi înlocuite de alte noi locuri de muncă. Clasa medie se îngustează dramatic, de la venirea la putere a lui Obama,  considerat, culmea, ca reprezentantul acesteia în societate. Milioane de oameni pe care capul nu-i ajută decât să bată cuie sau să strângă șuruburi au ajuns în șomaj cronic, iar țara care acum trei decenii îi răsplătea cu un nivel de trai invidiat de restul lumii îi consideră astăzi balast.

Pentru o perioadă, gulerele albe se vor simți la adăpost, pe motiv că niciun computer nu poate să le facă treaba. Se uită că în urmă cu un deceniu încă mai erau desenatori la Walt Disney, astăzi nu mai e nevoie decât de un artist și un PC ca să facă treaba a 100 de oameni.

Din păcate, un scandal cum este cel al șefului FMI ascunde alt scandal și mai mare, pe care publicul îl ignoră: ce se va întâmpla cu armata de șomeri cărora FMI le refuză ajutoarele sociale, dar pe care este incapabilă societatea să le dea de lucru?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel