Scandalul semnăturilor false pentru alegerile din 9 iunie. Toni Greblă: Este imposibilă verificarea veridicității acestora
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a spus ce verificări sunt efectuate în scandalul semnăturilor strânse de Silvestru Șoșoacă.
Silvestru Şoşoacă a fost dus, miercuri, la audieri la Parchetul General. Ancheta vizează semnăturile strânse pentru candidatura sa la Parlamentul European, ca independent. Ulterior s-a aflat că președintele partidului AUR, George Simion, este vizat de procurorii Parchetului General în cadrul acestui dosar pentru că a instigat membrii unui partid să falsifice „mii de liste de susținători” pentru un candidat independent.
Cu doar câteva zile în urmă, în cadrul unui interviu. George Simion săpunea că este aproape imposibil ca semnăturile din iunie să fie obținute în mod corect.
În acest context, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a fost întrebat la Antena 3 CNN cum este verificată veridicitatea acestor semnături. El a explicat că acest lucru este imposibil și că membrii Biroului Electoral se bazează pe consimțământul semnat de candidatul care depune dosarul.
Toni Greblă: Birourile electorale nu pot verifica dacă semnăturile sunt reale
"Candidaturile pentru alegerile din 9 iunie sunt depuse diferit, fie la Biroul Electoral Central, fie la birourile electorale locale unde candidații respectivi își depun dosarele. Din acest punct de vedere, la Biroul Electoral central, spre exemplu, sunt verificate existența documentelor care sunt prevăzute de lege pentru ca un candidat să poată să fie admis și înscris pe buletinul de vot. Printre aceste documente se găsește și setul de semnături, în număr diferit în funcție de biroul unde este depusă candidatura, care trebuie să aibă o anumită formă, respectiv nume și prenume, codul personal, domiciliul, carte de identitate și semnătura.
Dacă în josul fiecărei pagini pe care sunt strânse semnăturile pentru susținerea candidatului există un text care zice: "îmi asum responsabilitatea că datele din prezentul tabel au fost strânse de mine și corespund realității", și este semnat și cu identificarea persoanei, nume și prenume, domiciliu etc. Birourile electorale verifică doar existența acestor rubrici completate, nu au nicio posibilitate să verifice dacă domiciliul declarat este al unei persoane reale sau imaginare, dacă CNP corespunde realității, dacă semnătura este reală sau aparține altei persoane, sau a fost falsificată", a spus Toni Greblă.
"La Biroul Electoral Central au fost primite peste 4 milioane de semnături"
În lege este stipulat că "verificările sunt de formă și de fond". Toni Greblă a fost întrebat ce înseamnă "de fond", și dacă ar trebui schimbată legea.
"Prevederile legale pentru acea perioadă de depunere a candidaturilor, care este o perioadă foarte scurtă, și la Biroul Electoral Central, spre exemplu, au fost primite peste 4 milioane de semnături, fac imposibilă verificarea veridicității acestora. Drept urmare, cel care și-a asumat responsabilitatea, a semnat sub sceptrul sancțiunii penale, până una alta i se dă încredere că ceea ce a consemnat el acolo corespunde realității.
Eu trebuie să am în tabel membrii biroului, staff-ul tehnic al Biroului Electoral Central verifică doar existența cumulativă a acestor rubrici scrise, consemnate. Cine are suspiciuni rezonabile cum că liste, parte din susținători, nu ar fi semnat ei acea listă, pot să sesizeze organele de urmărire penală care au alte mijloace la îndemână, alt timp la îndemână pentru ca să poată să verifice dacă acele semnături sunt reale sau nu. (...) Legea prevede că după numirea definitivă a candidatului nu mai este posibil ca în lipsa unei hotărâri judecătorești rămase definitive să fie îndepărtat de pe liste. După tipărirea buletinelor nici atât", a mai spus președintele Autorității Electorale Permanente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News