Data publicării:
Scandalul Renault. România dă lecții Franței
Guvernul Franței a trimis o scrisoare către grupul Renault prin care îi solicită să explice cum au fost acordate directorilor săi remunerații uriașe, așa cum susțin sindicatele.
Confederația Generală a Muncii susține că a fost pus la punct un mecanism financiar secret, care permite acordarea de recompense substanțiale pentru directorii Renault Nissan. CGT susține că acestea sunt vărsate prin intermediului unei companii mixte cu sediul în Olanda, denunțând lipsa de transparenţă cu privire la acest dosar. Cât privește arestarea celebrului Carlos Ghosn, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a reamintit că acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. "Nu dispun de elemente care să îmi permită să solicit demiterea lui Carlos Ghosn din funcţia de preşedinte al grupului francez Renault", a declarat Le Maire.
Vedeți ce diferențe între abordarea din Franța și cea din România?
În primul rând, sindicatele de la noi se preocupă, măcar odată pe an, la semnarea contractului colectiv, de salariile angajaților. Nu de cele ale directorilor. Eventual, mai au și câte o preocupare lucrativă, legată de spațiile comerciale pe care au pus mâna: chioșcuri, magazine, hoteluri.
Guvernul român nu adresează solicitări companiilor private nici măcar acolo unde statul are un pachet semnificativ de acțiuni. La Petrom, de exemplu, statul deține 20% din capital, față de francezi, care au doar 15% din Renault. Ați auzit, vreodată, să ceară explicații asupra prețului benzinei sau despre repartizarea profitului? Doamne-ferește, asta l-ar umple de milă pe premierul Kunz, pentru soarta economiei românești, evident, nu a firmelor austriece.
Nu în ultimul rând, este vorba despre statul de drept. Goshn ar fi, după standardele înalte din România, un penal care trebuie să facă un pas în lateral/spate, lăsând Justiția să se pronunțe. Guvernul Franței face scut în jurul coruptului Goshn.
Sper ca europarlamentarii români să aibă în vedere și aceste derapaje, atunci când se va discuta, la Strasbourg, despre modul în care au intervenit jandarmii la protestele de la Paris.
Citește și: Premierul Kunz, amenințare voalată după ordonanța anti-lăcomie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News