Scandalul palmierilor: Nicușor Dan vs. Robert Negoiță, replici în direct. Primarul general îl acuză pe primarul de sector că-l sfidează. ”Treziţi-vă, ieşiţi pe stradă”
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Captură video Digi24
Captură video Digi24
Scandalul palmierilor din Bucureşti continuă. Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a avut un schimb aprins de replici cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, pe tema copacilor plantaţi şi apoi scoşi din zona Unirii, dar şi pe alte teme politice. 

Cei doi au intervenit la Digi24, în emisiunea Jurnalul de Seară, moderată de Cosmin Prelipceanu, pentru a clarifica scandalul palmierilor. De aici până la replici acide între cei doi nu a mai fost, însă, decât un pas. Iată mai jos dialogul celor doi, întrerupt ocazional de Cosmin Prelipceanu. 

Nicuşor Dan: Este o problemă de legalitate. E a treia oară când primarul Negoiţă face asta. Mai întâi a reamenajat nişte scuaruri, după aceea a spart trotuarul din faţa magazinului Unirea, pe care noi tocmai îl refăcusem, iar acum cu palmierii. Ăsta e motivul pentru care am reacţionat. Dacă vorbim despre ce ar trebui să facă primarul Sectorului 3, el ar trebui să facă curăţenie în zona Unirii. Toată lumea ne semnalează că e mizerie în zona Unirii, şi amintesc că primarii de sector se ocupă de curăţenia din oraş. Dacă intrăm pe străduţe, e un dezastru, unele străzi nu au nici asfalt. Astea sunt lucrurile pe care ar trebui să le facem, nu să ne punem tichie de mărgăritar. 

Primarul Sectorului 3, în 3 etape succesive, a făcut nişte lucrări pe zone din Bucureşti unde nu are nicio atribuţie. Eu cred că trăim într-un stat de drept şi fiecare trebuie să facă ceea ce ţine de atribuţiile noastre. Nu era atributul primarului Sectorului 3 să intervină unde nu are atribuţii. 

Cosmin Prelipceanu: Mai devreme, Robert Negoiţă spunea că nici măcar nu avea nevoie de aprobare pentru palmieri. 

Nicuşor Dan: Domnul Negoiţă pare că nu are nevoie de aprobare pentru nimic. E a nu ştiu câta oară când intervine fără autorizaţie pe ceva. 

Cosmin Prelipceanu: Dle Negoiţă, de ce aţi vrut neapărat să puneţi palmieri pe scuarul din Piaţa Unirii? 

Robert Negoiţă: Doamne fereşte. Ascult şi mă minunez. Există un cetăţean care întâmplător şi vremelnic este primar general al Capitalei şi spune nişte enormităţi. Că e a treia oară când noi intervenim fără autorizaţie. Amintiţi-i dvs domnului Nicuşor Dan că este a 1500-a oară când intervenim pe zone pe care ar trebui dumnealui să le facă. De exemplu, săptămâna trecută am reparat noi bulevardul Dudeşti, pe care l-am cerut de la primăria Capitalei şi nici măcar nu s-a catadicsit. Aveam nenumărate sesizări că îşi rupeau oamenii maşina acolo. Şi nu e singurul. Toate bulevardele din sectorul 3 le reparăm noi. Inclusiv acolo unde, din nefericire, nu e în administrarea noastră, a primăriei de sector. 

Cosmin Prelipceanu: De ce e important că unul a făcut asta, şi altul a făcut cealaltă?

Robert Negoiţă: Ce spuneţi dvs e pentru o lume normală cu oameni normali. Nu e cazul în Bucureşti, cu domnul Nicuşor Dan. Pe Brătianu, avem plantaţi zeci de copaci pe o zonă care nu e administrată de noi, dar arăta groaznic. 

Nicuşor Dan: Eu cred că pentru oameni este important ca în oraşul ăsta să se respecte nişte reguli. Dvs vorbiţi despre o înţelegere între primari, foarte firească, cât timp ei se respectă şi nu se sfidează unii pe alţii. Dacă există o lege care spune că poţi cheltui banul public unde tu administrezi, nu te duci să îl cheltui unde nu administrezi. Ăsta e statul de drept, în opinia mea. 

Cosmin Prelipceanu: Dle primar Negoiţă, vreţi să candidaţi la Primăria Generală? 

Robert Negoiţă: Nu, dle Prelipceanu, nu îmi doresc chestia asta şi am spus-o de mai multe ori. Ce îmi doresc eu este ca zonele unde Primăria Generală nu îşi treaba să treacă la primăriile de sector. Şi mă refer aici la partea de termie. M-am săturat să îmi zică mie cetăţenii că nu au apă caldă. iar eu să nu îi pot ajuta, că nu am atribuţii pe zona asta. Dl Nicuşor Dan spune că sunt străzi neasfaltate în Bucureşti. Dar de ce nu spune dl Nicuşor Dan că sunt în administrarea Primăriei Generale, şi că de aia nu sunt asfaltate? Nu e străduţă în sectorul 3 care să fie în administrarea noastră şi să nu fie asfaltată. 

Nicuşor Dan: Nu, sunt în administrarea dvs, la fel cum aveţi în administrare să faceţi curăţenie. 

Robert Negoiţă: Dle Nicuşor Dan, nici nu ştiţi ce aveţi în administrare. Treziţi-vă, ieşiţi pe stradă, că nu vă vede nimeni, nu răspundeţi la telefon. 

(...)

Cosmin Prelipceanu: Domnilor, cine ar trebui să intervină ca să vă înţelegeţi? Cine ar putea fi mediatorul? 

Nicuşor Dan: Legea. Asta înseamnă stat de drept. Fiecare face ce are în atribuţii. 

Robert Negoiţă: Dle Prelipceanu, vorbeşte despre lege un om care nu respectă legea. Scrie în lege că o dată pe lună primarul general face întâlnire cu primarii de sector pentru coordonare. Întrebaţi-l pe Nicuşor Dan de când nu a mai făcut întâlnire cu primarii de sector pentru coordonare. Cum să ne înţelegem dacă nu răspunde la telefon şi la mesaje? Cum? Niciunuia dintre noi. Nu numai mie. Niciun primar de sector nu are dialog cu primarul general. E în lumea lui şi o spun cu mare regret. 

Primarul general a ocolit, însă, subiectul. 

Nicuşor Dan: Problema este următoarea. Respectăm legea în ţara asta? Dacă nu avem atribuţii pe o zonă, ne apucăm să cheltuim banul public acolo? Asta e singura chestiune care e de rezolvat. 

Robert Negoiţă: Repet. Legea prevede că primarul general face şedinţe de coordonare o dată pe lună. Dl Nicuşor Dan nu a făcut niciuna şi au trecut aproape trei ani de când suntem toţi primari. Se întâmplă adesea în sectorul 3 ca atunci când refacem o stradă sau un trotuar să vină PMB să o spargă. Pentru că primarul general nu respectă legea. Vine să ne vorbească nouă de legi primarul general? 

Nicuşor Dan: Până una alta, vedem cine nu a respectat legea. Un administrator de bani publici care a băgat bani publici unde nu avea competenţe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel