Vestea că micii românești - cu bicarbonat de sodiu - ar putea fi interziși a căzut ca un trăznet asupra milioanelor de români care consumă acest produs catalogat drept tradițional românesc. Dar întrebarea care se pune este: sunt într-adevăr micii produse autentice românești sau își au originea în Turcia?
Românii se laudă că mititeii ar fi fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit “La o idee”. Numele le-ar fi fost dat de ziaristul, pamfletarul şi umoristul N.T. Orăşanu. Acesta a compus lista de bucate într-un mod original, pâinea numind-o “o abodanță”, gheața – “cremă de Siberia”, scobitoarea – “o baionetă”, țuica – “o idee”. Cârnații mici au fost numiți “mititei”, atunci când, fiindcă se terminaseră mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu, făcând cârnați mai mici şi fără înveliș. Aceştia au fost un real succes. Astfel ar fi apărut adevărații mici, autentici românești.
Micii, originari din Turcia. Rețetă preluată și personalizată în România
Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat pentru De Ce News care este adevărata proveniență a micilor. Potrivit dlui. Minea, problema provenienței micilor este legată de interpretare. În opinia sa, rețeta originală a plecat din Turcia, iar românii au preluat-o și au personalizat-o, adăugându-i carne de porc și controversatul bicarbonat de sodiu.
"Avem de-a face cu o problemă de interpretare. Micul este un produs în totalitate balcanic, ce are strămoși în Turcia. Strămoșul micului este kebab-ul turcesc. Ăla care se pune pe grătar. Noi i-am luat și le-am pus bicarbonat și carne de porc. Asta e diferența dintre micii balcanici și ai noștri. Ei îi fac din carne de vită și de oaie.
Ca aspect, au strămoși comuni peste tot în balcani. Seamănă, dar ceea ce îi diferențiază este condimentarea.
Adevărata condimentare a plecat din Turcia în toată Peninsula Balcanică. Iar noi i-am luat și i-am personalizat cu propria rețetă. Noi avem rețeta cu bicarbonat și porc, ei au vita și oaia", ne-a spus dl. Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Ce nu știai despre praful din Sahara. „Călătoria“ de mii de kilometri datorită căreia se dezvoltă pădurea amazoniană
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- Pască pufoasă fără aluat
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Cățelul tău are căpușe? Află cum le poți îndepărta în siguranță