Scandalul micilor: Rețeta e a noastră sau provine din Turcia?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Mititei
Mititei

Vestea că micii românești - cu bicarbonat de sodiu - ar putea fi interziși a căzut ca un trăznet asupra milioanelor de români care consumă acest produs catalogat drept tradițional românesc. Dar întrebarea care se pune este: sunt într-adevăr micii produse autentice românești sau își au originea în Turcia?

Românii se laudă că mititeii ar fi fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit “La o idee”. Numele le-ar fi fost dat de ziaristul, pamfletarul şi umoristul N.T. Orăşanu. Acesta a compus lista de bucate într-un mod original, pâinea numind-o “o abodanță”, gheața – “cremă de Siberia”, scobitoarea – “o baionetă”, țuica – “o idee”. Cârnații mici au fost numiți “mititei”, atunci când, fiindcă se terminaseră mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu, făcând cârnați mai mici şi fără înveliș. Aceştia au fost un real succes. Astfel ar fi apărut adevărații mici, autentici românești.

Micii, originari din Turcia. Rețetă preluată și personalizată în România

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat pentru De Ce News care este adevărata proveniență a micilor. Potrivit dlui. Minea, problema provenienței micilor este legată de interpretare. În opinia sa, rețeta originală a plecat din Turcia, iar românii au preluat-o și au personalizat-o, adăugându-i carne de porc și controversatul bicarbonat de sodiu.

"Avem de-a face cu o problemă de interpretare. Micul este un produs în totalitate balcanic, ce are strămoși în Turcia. Strămoșul micului este kebab-ul turcesc. Ăla care se pune pe grătar. Noi i-am luat și le-am pus bicarbonat și carne de porc. Asta e diferența dintre micii balcanici și ai noștri. Ei îi fac din carne de vită și de oaie.

Ca aspect, au strămoși comuni peste tot în balcani. Seamănă, dar ceea ce îi diferențiază este condimentarea.

Adevărata condimentare a plecat din Turcia în toată Peninsula Balcanică. Iar noi i-am luat și i-am personalizat cu propria rețetă. Noi avem rețeta cu bicarbonat și porc, ei au vita și oaia", ne-a spus dl. Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel