Data actualizării:
Data publicării:

Scandalul de la Eurovision pare că a luat sfârșit. Decizia luată

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Semifinala Eurovision 2022 / Foto: eurovision.tvr.ro
Semifinala Eurovision 2022 / Foto: eurovision.tvr.ro

După discuțiile pornite în legătură cu piesa „România mea”, finalistă a Selecției Naționale 2022, interpretată de Cream, Minodora și Diana Bucşă, a venit și răspunsul din partea celor de la Eurovision România.

Un scandal de proporții a izbucnit la Eurovision. După semifinala de sâmbătă, 12 februarie, în mediul online au apărut dezbateri conform cărora piesa lui Costi Ioniță, “România mea”, acceptată de juriu, ar fi o melodie lansată de artist acum 18 ani. Piesele seamănă izbitor de mult, doar orchestrația diferă

Având în vedere că în spațiul public au fost vehiculate o serie de acuzații privind o presupusă încălcare a regulamentului Selecției Naționale prin înscrierea în concurs a melodiei „România mea”, interpretată de Cream, Minodora și Diana Bucşa, vă transmitem concluziile comisiei de soluționare a contestațiilor:

„Piesa muzicală din anul 2012 are, într-adevăr, elemente comune cu varianta actuală înscrisă în competiția Selecției Naționale Eurovision 2022, respectiv strofa debutează asemănător cu varianta din 2012. Cu toate acestea, refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecţiei Naţionale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.

VEZI ȘI: Ce n-a zis nimeni despre Alexandru Pârgaru. Spune că e vindecător. Ce este cristaloterapia 

Conform dispoziţiilor art. 8 lit. a) din Lgea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare operele care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere, constituie opere derivate, reprezentând o muncă intelectuală de creaţie.

După cum am arătat, conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor.

În această situație, membrii comisiei de contestaţii consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs, nu încalcă dispoziţiile Regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 Septembrie 2021.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel