Data actualizării:
Data publicării:

Scandalul celor 8 milioane de concedii medicale. Raportul CNAS de pe masa lui Ciolacu: 41% din concedii, pentru ”boală obișnuită”. Se propune să fie plătite mai puțin

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Raportul privind concediile medicale intră în 10 august în ședința de Guvern. 

”Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS... Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public” spunea premierul Marcel Ciolacu. 

Raportul arată că ”numărul mediu de zile de concedii medicale prescrise pe specialități respectă prevederile legale referitoare la numărul maxim de zile ce pot fi prescrise” de medicii de familie, respectiv medici specialiști. 

Mai mult, același raport arată că în acest an, spre comparație cu aceeași perioadă a lui 2018, au fost mai puține concedii medicale. Sursa citată mai precizează că în perioada ianuarie - mai 2023 durata medie a unui concediu medical a scăzut, la nivel național de la 11,31 zile în 2018 la 10,25 de zile în 2023. A crescut, în schimb, numărul de zile de concediu cu 5%, respectiv 487.841 zile. 

O creștere a numărului de concedii medicale, față de 2018, se remarcă în 2023 în specialitățile: oncologie, chirurgie ortopedică, neurologie, reabilitare medicală și cardiologie.

Din total, cele mai multe concedii sunt acordate de medicii de familie (19,14%), fiind urmați de chirurgie ortopedică și oncologie, cu 14,1%, respectiv 12,7%. 

Față de 2018, când în oncologie au fost tratați 151.689 pacienți, în 2022 au fost înregistrați și tratați 183.096 pacienți. Cu privire la creșterea concediilor medicale pe neurologie și cardiologie, se motivează prin creșterea afecțiunilor cardiovasculare (IMA) și neurologice (AVC). 

În România, angajatorii plătesc primele cinci zile lucrătoare de concediu medical. 

Vezi aici raportul întreg

Printre măsurile propuse de CNAS pentru reducerea cheltuielilor se numără reducerea cuantumului indemnizațiilor pentru codul de indemnizație ”boală obișnuită”, care reprezintă 41% din totalul numărului de zile de concediu medical prescrise. 

Se mai vorbește despre stimularea prevenției și mecanisme de control la inițiativa angajatorilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel