Urmărește emisiunea live
Scandalul Cathedral Plaza: Reprezentanții Millennium acuză ARCB de minciuni
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Disputa din jurul clădirii Cathedral Plaza din Bucureşti este departe de a se fi stins. Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a lansat un atac dur, prin purtătorul de cuvânt, preotul Francisc Doboș,  la adresa proprietarilor clădirii Millenium Building Development, invocând acte de corupţie şi respingând orice încercare de rezolvare amiabilă a situaţiei clădirii Cathedral Plaza. În replică, reprezentanții Millenium au remis un comunicat ca răspuns la acuzele ARCB.

"Millennium Building Development SRL (MBD) se vede nevoită să informeze corect opinia publică luând atitudine faţă de informațiile false şi deopotrivă calomnioase adresate prin intermediul mass media de către preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB), privind invocata ilegalitate a proiectului Cathedral Plaza şi acuzele grave legate de posibile acte de corupţie.

Este neîndoilenic faptul că actualul nivel al conflictului de vecinătate dintre proprietarul clădirii Cathedral Plaza, Millennium Buillding Development, și proprietarul Catedralei Sf. Iosif, ARCB, a ajuns la un nivel imposibil de acceptat, agresiunile şi efervescenţa proprietarului vecin al MBD fiind imposibil de explicat în prezent cu argumente logice, câtă vreme, niciodată, ARCB nu a fost în măsură să facă dovada unui prejudiciu real/cert care să poată fi constatat direct sau indirect, printr-o expertiză tehnică în construcţii asupra propriei clădiri", se arată în comunicatul primit la redacție.

De asemenea, reprezentanții Cathedral Plaza afirmă că "ARCB a refuzat să permită reprezentanţilor Millennium să intre în incinta Catedralei Sf. Iosif pentru a o exeprtiza şi pentru a stabili măsurile ce s-ar fi dovedit necesare pentru punerea acesteia în siguranţă, având în vedere starea monumentului istoric, vechi de peste 140 de ani, niciodată consolidat. Aceeaşi ARCB a fost cea care a refuzat în anul 2006, după un an şi jumătate de demersuri judiciare iniţiate de MBD, executarea unor hotărâri judecătoreşti irevocabile obţinute de vecinul Millennium în sensul expertizării clădirii vecine, tocmai pentru a nu lăsa să se întrevadă lipsa unui mobil justificat pentru conflictul de vecinătate generat.

Reprezentanții Millennium:  Proiectul Cathedral Plaza a fost iniţiat  în urma unor discuţii cu reprezentanţii ARCB

Reamintim că proiectul imobiliar Cathedral Plaza a fost iniţiat doar în urma unor lungi discuţii dintre dezvoltator şi reprezentanţii ARCB, discuţii ce s-au finalizat, după acceptatea pretenţiilor ARCB, cu un acord expres în vederea susţinerii dezvoltării imobilului de birouri în imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif, cu scopul declarat de a reuși punerea acesteia în valoare, aşa cum se întâmplă în toate marile metropole ale lumii".

Printre altele, proprietarii Cathedral Plaza spun că "afirmaţiile repetate ale preotului Doboş, potrivit cărora clădirea ar fi fost construită “ilegal” sunt total mincinoase".

"Somăm public purtătorul de cuvânt al ARCB, preotul Francis Doboş, să înceteze toate acuzele false aduse în prezent MBD ce afectează grav atât imaginea dezvoltatorului, prin actualul său proprietar, cât şi Municipiul Bucureşti, prin reprezentanţii săi", se mai arată în comunicat.

"Somăm public purtătorul de cuvânt al ARCB, preotul Francis Doboş, să înceteze demersurile abuzive la adresa proprietăţii Millennium Building Development SRL, câtă vreme nu există niciun prejudiciu direct adus lăcaşului de cult, Catedrala Sf. Iosif, problema legalităţii autorizaţiei de construire intrată deja în circuitul civil urmând a fi soluţionată pe căile legale reglementate de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, între autoritatea admistrativă competentă şi titularul autorizaţiei, proprietar al clădirii.

Somăm public purtătorul de cuvânt al ARCB, preotul Francis Doboş, să explice bucureştenilor modalitatea în care s-a obtinut sentinţa civilă nr. 2520 din data de 28.06.2012, emisă de către Tribunalul Dâmboviţa, hotărâre inopozabilă MBD, ce se incearcă, deopotrivă abuziv, a fi pusă în executare împotriva MBD, dar printr-un terţ, Primarul Municipiului Bucureşti".

În încheiere, se arată că "Millenium Building Development, prin actualul său proprietar, este străină de conflictul deja istoric şi îşi reafirmă atât dorinţa de bună vecinătate, cât şi deschiderea identificării unei soluţii amiabile, ulterioare unor eventuale expertize de amploare efectuate cu experţi interni şi internaţionali, care să analizeze siguranţa celor două clădiri vecine"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel