Scandalul cactusului de bronz. Soluție pentru Firea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Monumentul Marii Uniri din Piața Alba Iulia a semănat, deja, dezbinare. Normal, aș spune. Spre deosebire de proiectul național, susținut de marea majoritate a românilor în 1918, proiectul artistic anunțat în 2017 nu a fost ales de public, în urma unor dezbateri, poate a unui vot popular. 

Macheta ansamblului realizat de Ioan Bolborea a fost văzută de bucureșteni abia după izbucnirea scandalului. Mulți aseamănă statuia cu un cactus gigantic, alții spun că este un arici care, în loc de țepi, are supozitoare. Desigur, și alte opere de valoare au fost contestate de contemporani, fiind apreciate doar după zeci sau chiar sute de ani. Tour Eiffel, simbolul Parisului, era considerat o schelă oribilă, care urma să fie dată jos după terminarea Expoziției Mondiale.


În Bucureștiul de azi, în prim plan este dimensiunea politică a disputei, nu cea artistică, din păcate. Primarul Capitalei, Gabriela Firea se confruntă cu ostilitatea electoratului de Dreapta, majoritar de altfel. Ostilitate puternic susținută de noile media. Mari realizări edilitare nu se întrevăd, într-un oraș sufocat de praf, poluare, de mafia imobiliară, cu traficul blocat și sute de clădiri în pericol la cutremur. Dacă ar avansa în ritm de melc lucrările la metrou ar fi bine, dar merg mult mai încet. Centura e un vis în acest mandat, lărgirea străzilor o misiune imposibilă, ca și parcarea, de altfel.


În acest context se dă o aprigă bătălie pentru imagine. Sincer, nu prea cred că acea sculptură modernă va fi un atu al Gabrielei Firea în fața propriului electorat. Iar adversarii vor găsi destule hibe proiectului, de la cost și atribuire, până la valoarea artistică. Plecând, poate, chiar de la numele ansamblului: Marea Unire. N-ar fi fost normal ca un monument al Unirii să fie amplasat în piața cu același nume? Adică în Piața Unirii!


De Alba Iulia se leagă, însă, numele unui personaj cheie al actului din 1918: Regele Ferdinand cel Loial. Statuia lui Ferdinand, realizată de Ivan Mestrovici în 1939, a fost distrusă după cucerirea sovietică, la fel ca a regelui Carol I. Doar statuia lui Carol a fost refăcută după original și amplasată în fața BCU. Refacerea statuii lui Ferdinand și amplasarea ei în Piața Alba Iulia ar tranșa disputa. Nu poate fi contestată nici de electoratul de Stânga, naționalist, nici de Dreapta penelistă. Care, cel puțin la nivel de discurs, susține Casa Regală.

Citește și: Dinastia germană, loială României. Salvarea, după război


Frumos ar fi ca toți regii României moderne să aibă statui în Bucrești. Oprescu a ridicat un bust al lui Mihai I, dar asta nu înseamnă că nu poate fi continuat proiectul. Iar, după ce se liniștesc spiritele, ansamblul lui Bolborea își poate găsi locul firesc, în Piața Unirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel