Scandalul azilelor din Alba, județul celui mai longeviv baron local. Nicio măsură, după promisiunile lui Ion Dumitrel
Baronii locali, care conduc de decenii județele țării, se bazează pe un electorat vulnerabil, din orașele mici și din zonele rurale, mai conservator și care depinde în mai mare măsură de sprijinul statului. Dacă proiectele de investiții și infrastructură sunt mai greu de pornit și finalizat, te-ai aștepta ca măcar pentru asistența socială să existe mai multă preocupare din partea autorităților.
Scandalul azilelor din Voluntari nu e singurul care a marcat ultimul mandat, ce urmează a fi evaluat de alegători în 9 iunie.
În 2021, baronul Ion Dumitrel, aflat de 16 ani la conducerea județului Alba, afla din presă de abuzurile pe care le suportă pensionarii din centrul social Galda de Jos, finanțat de Consiliul Județean. Pensionarii aflați în acest centru sunt umiliți, înfometați și ținuți în frig, dezvăluia Antena 3, iar Dumitrel promitea că va trimite controale. Deținuții de la Aiud primesc o mâncare net superioară față de cea cu care erau hrăniți acești beneficiari de la Galda de Jos, uitați de autoritățile județene și locale, scria presa centrală. De frig, s-a făcut mucegai pe pereții camerelor
”Este o reţea de relaţii şi interese care parazitează sistemul de protecţie socială, declara pentru Antena 3 un fost angajat care a dat presei imagini din interiorul căminului. Eu lucrez de un an acolo, însă nu am mai rezistat să fiu părtaş la tratamentul pe care îl aplică oamenilor fără apărare şi bătuţi de soartă. Toată iarna, trei bolnavi au stat într-o cameră unde nu a mers caloriferul, unde e mucegai pe pereţi”, spune angajatul centrului de asistență social din Galda de Jos. Ani de zile, inspectorii sociali au făcut anchete doar prin telefon, finanțând cu 3000 de lei pe lună ONG-uri care nu aveau nici interes, nici angajaţi pregătiţi să lucreze cu persoane cu handicap.
Ca o coincidență, finanțarea centrului în care bătrânii erau hrăniți cu pâine și untură, sau cu conserve expirate de pateu de ficat, a început la un an după ce Dumitrel a preluat funcția de președinte al CJ și ar fi putut continua la fel până azi dacă un angajat nu ar fi dezvăluit cum sunt tratați beneficiarii așezământului. Opoziția a remarcat că în Galda sunt trei case de acest tip, toate aparținând aceleiași organizații, iar soția primarului lucrează la Spitalul de recuperare din localitate, adică Spitalul care i-a cedat ong-ului finanțarea pentru cei 26 de vârstnici pe care trebuia să-I îngrijească.
Evident, nu a mai urmat nimic după ce Consiliul Județean a promis că va controla la sânge așezămintele din Galda. La capitolul realizări cu care să vină în fața alegătorilor Ion Dumitrel nu e trecut nicun cămin nou, niciun spital modern de recuperare, sau vreun centru de asistență pentru persoanele cu handicap. Poate de aceea mai vrea un mandat. Într-un sfert de secol, cât va sta dacă îl câștigă la șefia județului, e timp destul să se termine măcar controlul la Galda de Jos, anunțat în urmă cu trei ani, după dezvăluirile din presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News