Ciocniri Popescu (PNL) - Simion (AUR) în Parlament. Ministrul Energiei depune plângere penală - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto captură video Parlament
foto captură video Parlament
Sunt scene incredibile în Parlament. Ședința în care se dezbătea moțiunea simplă a fost suspendată, după gestul lui George Simion, lider AUR, la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu. 

UPDATE: Popescu depune plângere penală

”Comportamentul agresiv pe care l-a avut astăzi liderul AUR George Simion la adresa mea nu are nicio scuză. Vorbim de o formă de violență manifestată în Parlamentul României, la adresa unui ministru. Dar nu contează atât de mult dacă sunt ministru. Vorbim aici de manifestări de violență verbală la adresa altui om, de instigare la ură, la nesupunere, la un comportament irațional. Iar faptul că își legitimează aceste porniri ”barbare” prin suportul cetățenilor, mi se pare un gest abject și o amenințare, pe care nu putem să o trecem ușor cu vederea. Există numeroase episoade similare în istorie, care s-au finalizat în adevărate traume, care au repercusiuni și în zilele noastre. Nu cred că vrem să alimentăm, prin nepăsare, un astfel de comportament. Îmi pare rău că s-a întâmplat așa ceva. Credeam că liderul AUR, care spune despre el că este o persoană citită și educată, să își aducă aminte măcar de buna creștere, de buna cuviință, de ceea ce îl învață preoții și oamenii de bine. Acest spectacol grotesc, pe care l-a pus în scenă astăzi, la adresa mea nu are cum să aibă ceva pozitiv. Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancționat pentru ceea ce a făcut astăzi. De aceea anunț că voi depune plângere penală. Cred că ne dorim cu toții o societate civilizată, în care aleșii din Parlament să nu aibă ieșiri cu tentă violentă!” a anunțat Virgil Popescu. 

UPDATE: Prima reacție din USR

”Este inadmisibil ce s-a întâmplat în plenul Parlamentului. Extremiștii de la AUR l-au agresat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe care l-am chemat în fața Parlamentului să-și asume, cu mandatul pe masă, facturile uriașe pe care românii le plătesc pentru energie. Un partid fascist, cu lideri asumați drept admiratori ai unor criminali de război, continuă să aplice metodele învățate de la idolii lor fasciști: anarhie și violență. Nu accept acest comportament! Nu trebuie să ajungem la linșaj ca să-i sancționăm pe cei care greșesc, acolo unde împing liderii AUR societatea. Violența nu face parte din societatea civilizată. Ședința de plen s-a suspendat. Dezbaterea pe moțiunea simplă depusă de USR va fi reluată după ce extremiștii de la AUR opresc violențele. Îl putem sancționa pe Virgil Popescu cu mijloace democratice, prin dezbatere și vot, nu cu agresiune fizică.” a scris deputatul USR Ionuț Moșteanu pe Facebook. 

--- 

Virgil Popescu se afla în Parlament, în Camera Deputaților, în calitate de ministru al Energiei. El a fost chemat în Parlament de către USR, care a depus o moțiune simplă. "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul 'săptămâna viitoare' Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României" se numește moțiunea depusă marți de USR, în care ministrul Virgil Popescu este acuzat că ”periclitează” în fiecare zi securitatea energetică a României şi trebuie să plece imediat din această funcţie, conform Agerpres. 

În timp ce ministrul liberal Virgil Popescu se apăra în fața Parlamentului, liderul AUR, George Simion, striga ”Hoțule!”.

”Domnule președinte, pot să spun domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul, că văd că pe domnul Simion îl frământă alte lucruri?” a spus Virgil Popescu, după ce și-a întrerupt discursul, din cauza strigătelor din sală ale lui George Simion. 

”Ești un hoț”

În replică, copreședintele AUR s-a dus în fața Parlamentului, la tribună, și l-a luat în brațe pe Virgil Popescu, strigându-i în față: ”Ești un hoț”. Deși a fost foarte aproape de Virgil Popescu în momentul în care a făcut acest gest, el nu purta masca de protecție. 

”Luați mâna, rog chestorii să-l îndepărteze de domnul Simion” a fost apelul președintelui de ședință, Dan Suciu. ”La Rusia cu dumneavoastră” i-a răspuns Virgil Popescu. ”Domnule Simion, luați mâna de pe domnul ministru!” i-a spus Daniel Suciu liderului AUR. ”Ești un prost” s-a auzit replica ministrului pentru George Simion. 

Ședința, închisă

În urma celor întâmplate, președintele de ședință a luat decizia de a o suspenda. ”Stimați colegi, am rugămintea să luați loc în bănci. Stimați colegi, este pentru prima dată în istoria parlamentarismului când un ministru sau un vorbitor, în timp ce-și ține discursul, este agresat fizic. În aceste condiții, eu nu pot să continui ședința. Convoc ședința Biroului Permanent, declar ședința închisă” a spus Dan Suciu. 

”Nu e nicio agresiune”

Ulterior, într-o conferință de presă, George Simion a spus: ”Am fost la domnul Virgil Popescu la prezidiu să îi spun că e un hoţ, pentru că este un hoţ. Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic. (...) M-a deranjat faptul că e un hoţ şi i-am zis că este un hoţ şi vorbesc în numele a milioane de români care sunt deranjaţi de facturile pe care le primesc. Şi omul acesta vine şi minte cu nonşalanţă. Este posibil aşa ceva? Trebuie să mai zicem câteodată şi adevărul de la tribuna Parlamentului. Dacă vezi un hoţ, te duci la el şi îi zici că e un hoţ, pentru că nu e posibil să îl ţină în braţe, ştie tot PNL-ul, ştie tot USR-ul, întrebaţi-l şi pe domnul Năsui, că au fost la guvernare împreună”. 

”Eu, în semn de protest, nu voi mai prezenta astăzi”

”Am avut stăpânire de sine și nu am dat curs provocării. Cred că se vor întâlni grupurile parlamentare să modifice regulamentul ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. S-au mai întâmplat astfel de lucruri. A fost bruscat un alt coleg de-ai mei în sesiunea trecută” a declarat Virgil Popescu, într-o declarație de presă ulterioară. ”Eu, în semn de protest, nu voi mai prezenta astăzi. Voi depune în scris discursul. Aici nu e vorba de teamă, e vorba despre tras un semnal de alarmă. Lucrurile trebuie să reintre în normal” a declarat ministrul. ”O să mă gândesc foarte bine ce se poate face pentru ca-n Parlamentul României acest lucru să nu se mai întâmple” a continuat Virgil Popescu, care a afirmat că George Simion se uita amenințător în ochii săi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel