Data publicării:
Scandal uriaș. Ramona Mănescu: Prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze
Ramona Mănescu, membru în Comisia AFET, a vorbit despre stadiul anchetei în desfășurare ce vizează existența unor centre de detenție secrete ale CIA în state membre ale UE, printre care și România.
"Numele României a fost menționat de câteva ori în cazul închisorilor CIA, după ce o delegație a Parlamentului European a participat zilele trecute în România la mai multe întâlniri menite să clarifice implicarea sau neimplicarea țării noastre în acest scandal. Azi au fost dezbateri în Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), poziția României fiind reprezentată în acest context de către doamna Ramona Nicole Mănescu, membru al PE", a spus jurnalistul Dan Cărbunaru în deschiderea interviului pe care Ramona Mănescu l-a acordat în publicația Calea Europeană.
În acest context, Ramona Mănescu a făcut o serie de precizări: "Menționați faptul că a existat o vizită a Comisiei LIBE din Parlamentul European în București. Am făcut parte din delegație, eu nefiind membru al Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, ci a Comisiei pentru Afaceri Externe. Vreau să vă spun încă de la început că această delegație nu a avut menirea de a ancheta ceva în România, pentru că nu are această capacitate. Nicio comisie a PE nu are astfel de capacități. Vă mai spun că delegația aceasta a fost de la început gândită în sensul de a acuza România cu privire la existența unor posibile facilități de detenție ale CIA pe teritoriul României.
Vă spun foarte clar că nicio clipă membrii Comisiei LIBE nu au pornit de la premisa că în România nu au existat și că vor doar să verifice dacă au existat sau nu. Ei au plecat de la premisa că au existat cu siguranță și au vrut neapărat să obțină de la autoritățile române o confirmare a acestui lucru. Era practic imposibil să obțină o astfel de confirmare atâta timp cât niciodată un raport oficial nu a adus dovezi cu privire la existența unor astfel de facilități de detenție pe teritoriul României. Este foarte complicat și un pic nefiresc faptul că o delegație a Parlamentului European face o vizită într-un stat membru doar pentru a-l acuza de ceva ce nu a fost niciodată dovedit".
Prezumția de nevinovăție
"Colegii din delegație au fost practic frustrați de faptul că toți oficialii cu care s-au întâlnit au arătat disponibilitatea de a dialoga cu ei și de a răspunde la întrebări. Au fost foarte frustrați de faptul că nu au găsit nicio dovadă pe teren că astfel de facilități ar fi existat. Când au fost puși în fața evidenței sigur că au acuzat și mai mult România de lipsă de transparență, de dialog și de dorință de a colabora cu Parlamentul European în aflarea adevărului. Eu cred că trebuie foarte clar spus că dacă este să aflăm adevărul, acesta va fi aflat în urma unor investigații judiciare, care sunt deja în curs, și doar acestea vor face lumină în acest caz.
Până atunci, prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze, fie că le place sau nu colegilor din Parlamentul European. Asta le-am spus astăzi. Sigur că nu le-a plăcut, dar nu mi se pare corect, normal și nu mi se pare o atitudine responsabilă din partea unei comisii a PE să acuze un stat membru doar pe baza unor investigații de presă și a unor suspiciuni date, puse cap la cap, care i-au dus pe ei cu gândul că România ar putea să fie acel black seat despre care se vorbea în raportul executiv al Senatului Statelor Unite, fără a se menționa vreo secundă România. Sunt niște speculații din punctul meu de vedere și până când acestea nu vor fi dovedite de organele judiciare eu cred că nu trebuie să le alimentăm în niciun fel", a mai spus Ramona Mănescu. Întregul interviu publicat în Calea Europeană.ro poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News