Scandal politic în Spania, după ce un bărbat a mințit că a fost victima unui atac homofob pentru a nu se afla că și-a înșelat iubitul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Scandal politic în Spania, după ce un gay a mințit că a fost victima unui atac homofob pentru a nu se afla că și-a înșelat iubitul / Foto: Pixabay
Scandal politic în Spania, după ce un gay a mințit că a fost victima unui atac homofob pentru a nu se afla că și-a înșelat iubitul / Foto: Pixabay
Un fals denunţ despre un atac homofob politizează dezbaterea asupra delictelor de ură în Spania.

 Un fals denunţ prin care un tânăr spaniol homosexual a pretins că a fost în weekend victima unui atac homofob a provocat joi o aprinsă dezbatere în Spania, cu acuzaţii reciproce între stânga şi dreapta despre cum ar trebui abordate delictele de ură, relatează Agerpres, citând EFE.

Acel tânăr, în vârstă de 20 de ani, a reclamat duminică la poliţie că opt indivizi cu glugă pe cap l-au atacat într-un cartier din centrul Madridul, că l-au bătut şi i-au inscripţionat cu un cuţit pe una dintre fese cuvântul maricon, un termen argotic pentru homosexual.

Mare mobilizare socială și politică după denunțul său



Denunţul său a provocat o mare mobilizare socială şi politică în Spania. Inclusiv premierul socialist Pedro Sanchez a intervenit şi a cerut înăsprirea pedepselor pentru a preveni delictele de ură, precum şi adoptarea rapidă a unui proiect de lege cu privire la tratamentul egal al minorităţilor introdus anul trecut. De asemenea, Partidul Socialist şi formaţiunea de stânga Unidas Podemos (care guvernează împreună) au denunţat mesajele de ură răspândite pe reţelele de socializare mai ales de persoane ce au legături cu partidul de extremă-dreapta Vox.

Bărbatul a recunoscut că a mințit pentru că îl înșelase pe iubitul său



Dar cercetările poliţiei după primirea denunţului nu au condus la niciun rezultat, astfel că reclamantul a fost rechemat miercuri la audieri. El a recunoscut în final că rănile au fost consimţite în timp ce avea relaţii cu o altă persoană şi că a minţit pentru a ascunde aceasta faţă de partenerul său stabil.

După ce s-a aflat că acest denunţ a fost un fals, partidele de opoziţie i-au cerut demisia ministrului de interne Fernando Grande-Marlaska, pe care-l acuză că a întrecut măsura în declaraţiile sale şi a acuzat fără temei alte formaţiuni politice că generează ură. Liderul Partidului Popular spaniol, Pablo Casado, a declarat că asemenea delicte nu trebuie politizate pentru a acuza alte partide.

În replică, ministrul Grande-Marlaska, unul dintre politicienii spanioli care şi-au recunoscut homosexualitatea, a cerut să nu fie minimalizată responsabilitatea ansamblului societăţii, a clasei politice şi mass-media în prevenirea acestor delicte şi protejarea victimelor.

Delictele de ură denunţate în Spania au crescut



Conform datelor oficiale, delictele de ură denunţate în Spania au crescut în primul semestru al acestui an cu 9,3%, ajungând la un număr de 610, faţă de perioada similară din 2019, anul anterior pandemiei.

Multe dintre aceste delicte au avut drept ţintă comunitatea LGBT, care în ultimii ani a făcut eforturi să devină vizibilă, sprijinindu-se pe o legislaţie care îi permite acest lucru, ceea ce a provocat, de cealaltă parte, atacuri homofobe din partea grupurilor radicale.

Chiar şi după ce s-a anunţat că denunţul privind acel pretins atac homofob a fost fals, sute de persoane au manifestat la Madrid pentru a protesta faţă de acest tip de agresiuni şi pentru a cere să fie respectat colectivul LGBT. Într-un sondaj recent realizat de YouGov, Spania a fost plasată prima în rândul a opt ţări occidentale cu cel mai mare procent de persoane care se declară ca aparţinând comunităţii LGBT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel