Scandal pe eliminarea pensiilor speciale. Vîlcu, îndemn pentru PNL. "Dacă îi opreşte CCR, să facă referendum"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Val Vâlcu a intervenit în scandalul dintre Virgil Guran (PNL) și Radu Oprea (PSD) în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale, după ce Giorgiana Hosu și Lucian Papici s-au pensionat la 49, respectiv 54 de ani. 

"În timp ce Guvernul spune că nu are bani, că să mai crească economia, să mai fie niște sume suplimentare la buget, se pensionează niște oameni. La 49 de ani, pleacă acasă doi procurori: Giorgiana Hosu, Lucian Papici. Bine așa! Nu pleacă pe niște sume mici acasă, ci cu niște sume foarte importante, pensiile speciale. Cum se face, domnule Ilie, domnule Guran, că Guvernul așa face: după o perioadă grea, a trecut pandemia, încă trecem prin ea, avem și criză economică, nu sunt bani, dar oamenii pleacă acasă cu pensii speciale la 49 de ani?", a spus Cătălina Porumbel, la Antena 3. 

"Există niște legi în vigoare, votate din păcate, care permit aceste inechități cu privire la pensiile speciale. Însă trebuie să ne uităm că oricât de nemulțumiți am fi de aceste lucruri, pensiile au crescut în septembrie cu 14% deși majoritatea celor din privat își pierdeau locurile de muncă, își pierdeau veniturile și bugetul a făcut acest efort. Una peste alta, trebuie să înțelegem că legile în vigoare trebuie respectate, avem și decizia Curții Constituționale", a spus Victor Ilie, deputat USR, la întrebarea Cătălinei Porumbel. 

Cătălina Porumbel: Da, dar ce putem face? Că până acum nu ați făcut nimic! Nici dvs., nici cei de la PNL, astfel încât avem în continuare aceste pensionări. 

Victor Ilie: Nu sunt de acord cu dvs. Nu sunt de acord cu nimic.

Virgil Guran: Nu se va găsi rapid o soluție

"S-a încercat acest lucru, s-a promulgat o lege, dar Curtea Constituțională a respins-o! Ce să spun... nu cred că se va găsi rapid  o soluție care să stea în picioare în fața CCR. Dacă sunt persoane care se pricep atât de bine, să spună! Referitor la pensii speciale, cred că va trebui să ne răspundă cei de la PSD, mai pregătiți în domeniu, că au fost promotori", a completat Virgil Guran. 

Radu Oprea (PSD): Este încă una dintre multele minciuni pe care actuala Coaliție le-a spus, aceasta de eliminare a pensiilor speciale. Ni-l aducem aminte cu toții pe Rareș Bogdan care se bătea cu pumnul în piept că în 30 de zile vor fi eliminate. Câte zile au trecut de atunci? Și în continuare domnul Guran minte cu nerușinare. I-aș putea aduce aminte de Valeriu Stoica, cel care a introdus această noțiune a pensiilor speciale în România. Colega dumnealui de partid, Alina Gorghiu, a inițiat o lege pentru pensii speciale. Domnul Florin Roman, alt coleg de partid, care a inițiat o lege pentru pensii speciale... dar lucrurile acestea trebuie rezolvate de dvs, care sunteți la dvs. Aveți pâinea, aveți cuțitul, aveți și majoritate în Parlament, și Guvern, ca să rezolvați această problemă dacă v-ați dori. Văd declarațiile în care domnul Dan Barna spune că poate prin 2023 vom rezolva această problemă. Doamna Turcan, care ar trebui să fie foarte preocupată de acest subiect, spune că suma nu mai este chiar așa de mare. Cum v-ați schimbat așa de când ați ajuns la guvernare? Că până acum spuneați că odată ce intrați la guvernare e primul lucru pe care-l faceți. Aceste inegalități revoltă lumea, aceste inegalități îi revoltă pe cei care sunt pe pensia minimă pe care dvs vreți să-i întrebați dacă au vreo casă de vândut. Dvs. în ce lume trăiți? Sunteți cumva din România?

Val Vîlcu, reacție în scandalul pensiilor speciale

"Discuția asta mi-a evocat o discuție a lui Gigi Becali care l-a făcut zdreanță pe Mitică Dragomir. Așa și acum, unul l-a făcut mincinos, celălalt nerușinat, dar nu s-au insultat. Se respectă reciproc domnii politicieni. Domnului Guran îi dau eu un sfat. A semi-câștigat alegerile cu această campanie împotriva pensiilor speciale, dar dacă vrea într-adevăr să rezolve problema și îi oprește Curtea Constituțională pe cei din PNL, să facă referendum, să schimbe Constituția", a spus Val Vîlcu, în direct la Antena 3.

Lucian Papici, la pensie la 54 de ani

La 54 de ani, Lucian Papici iese la pensie, iar președintele Klaus Iohannis a semnat decretul. Lucian Papici era procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș și este cunoscut de pe vremea când instrumenta dosare celebre precum cel al Referendumului în care a fost condamnat Liviu Dragnea sau Caltaboșul, sau Trofeul Calității în care a fost condamnat fostul premier Adrian Năstase. Acesta s-a ocupat de astfel de dosare la DIICOT și a cerut să se pensioneze la CSM. CSM-ul a admis această solicitare și de astăzi se poate considera pensionar. 

Giorgiana Hosu, la pensie la 49 de ani

În plus, și Giorgiana Hosu, fosta șefă a DIICOT a cerut pensionarea la 49 de ani. 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de pensionare depusă de fosta şefă a DIICOT Giorgiana Hosu, care împlineşte peste câteva luni vârsta de 49 de ani.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 01.07.2021, a doamnei Hosu Elena Giorgiana, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (unanimitate)", se arată în decizia CSM, potrivit Agerpres.

Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT în septembrie 2020, după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul 'Carpatica Asig', pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Pe 4 august 2020, Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Decizia sa a fost însă invalidată de către judecători. În octombrie 2019, ea a asigurat interimatul la şefia DIICOT, după demisia lui Felix Bănilă, care a plecat în contextul criticilor privind modul în care se desfăşura ancheta în cazul crimelor de la Caracal.

Giorgiana Hosu a ocupat funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT în perioada în care instituţia era condusă de Alina Bica. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel