SCANDAL monstru în CSM. Ce spun judecătorii care au lipsit
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii a fost anulată, miercuri,  din lipsă de cvorum, după ce un număr de cinci judecători - Cristina Tarcea, Simona Marcu, Nicoleta Ţînţ, Mirela Oprina şi Lia Savonea - au anunțat că nu vor participa.

Cei cinci magistrați  anunță că au refuzat prezenţa în şedinţa plenului CSM având în vedere următoarele:

„În şedinţa Comisiei nr.1 ale cărei lucrări s-au desfăşurat în data de 29 august 2017 s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecţiei Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenţia de a pune în discuţia Plenului de azi revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar şi a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia.

Subliniem pe această cale că art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale ne obligă să respectăm dreptul la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare, cu atât mai mult cu cât este vorba de funcţii de conducere obţinute prin parcurgerea unor proceduri de concurs.

[citeste si]

Dat fiind că nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii, refuzăm ca prin asigurarea cvorumului de Plen să creăm astfel cadrul necesar pentru încălcarea unui drept fundamental.

Ne-am asumat această poziţie pentru a apăra un principiu, chiar dacă suntem conştienţi de faptul că atitudinea noastră poate fi de natură să aducă atingere interesului unor persoane, inclusiv colegi magistraţi, cărora le cerem, sincer, scuze.", se arată într-un comunicat de presă.
Comunicatul este semnat de către:

Judecător CRISTINA TARCEA - membru de drept în CSM, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Judecător SIMONA MARCU - membru ales în CSM, reprezentant al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Judecător LIA SAVONEA - membru ales în CSM, reprezentant al judecătorilor curţilor de apel
Judecător NICOLETA ŢÎNŢ - membru ales în CSM, reprezentant al judecătorilor curţilor de apel
Judecător EVELINA OPRINA - membru ales în CSM, reprezentant al judecătorilor tribunalelor"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel