Data publicării:

Scandal la alegerile pentru Colegiul Medicilor din România. Amendamente adresate public

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Colegiul Medicilor din România a invalidat alegerile pentru o nouă conducere în 35 de județe.

În acest context, dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, a făcut o serie de precizări.

"Alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor din România au fost caracterizate de controverse și absenteism. Principala controversă legată de organizarea alegerilor a ținut de regulamentul de organizare. Până de curând acesta nu permitea medicilor care îndepliniseră deja două mandate în funcții de conducere să se mai înscrie în cursa electorală pentru obținerea unei noi funcții. La cererea conducerii Colegiului, motivată prin exemple din legislațiile altor tari, Parlamentul României a schimbat această prevedere în regim de urgenta, în termen de cinci luni de la înaintarea propunerii. Ceea ce înseamnă că legea actuală permite practic un număr nelimitat de mandate", a spus Bogdan Tănase.

"Totuşi, în momentul terminării înscrierilor era în vigoare vechea lege, cea nouă aflându-se spre promulgare la Președinție. La acel moment, conducerea CMR emitea o nota internă prin care aducea la cunoștință membrilor faptul ca legea este în curs promulgare, motiv pentru care recomandă înscrierea candidaților aflați în incompatibilitate şi care doreau un al treilea mandat", adaugă acesta.

Amendamente adresate public Colegiului Medicilor din România

"Alegerile și-au urmat însă cursul. Au fost două tururi de scrutin, ambele organizate din cotizațiile obligatorii plătite colegiului de fiecare medic din România. În contextul declarării lor drept ilegale pe data de 12 decembrie, de către președintele Colegiului Medicilor în exercițiu, dl.Gheorghe Borcean, noi alegeri vor fi organizate sub noul regulament, permițând, legal de aceasta data, participarea candidaților limitaţi de vechiul regulament. Alianţa Medicilor are, şi de această dată, două amendamente, pe care le adresează public Colegiului Medicilor din România, ca organism ce are ca obiectiv principal apărarea intereselor și prestigiului corpului medical.

1. Ce se întâmplă cu colegiile unde alegerile au fost deja validate? Este nedrept să fie aplicata o lege pentru unii și alta pentru alții. Aceasta masură este asimetrică, şi în opinia noatră, reprezintă o aplicare discretionară a legii.

2. Considerăm firesc ca, în această situaţie, Comisia Electorală Centrală să răspundă legal de organizarea defectuoasă a acestor alegeri, soldată cu cheltuirea banilor, banii contribuabililor medici, bani strânși de la fiecare medic din această ţară", a mai zis președintele Alianței Medicilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel