SCANDAL la alegerile din Republica Moldova. Poliţia a intervenit, dar STUPOARE: Nu poate aplica sancţiuni
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Igor Dodon
Igor Dodon
Poliţia a fost sesizată în 19 cazuri de transportare organizată de alegători şi a examinat deocamdată trei dintre ele, însă nu poate aplica sancţiuni, deoarece, în opinia forţelor de ordine, acestea nu constituie încălcare a legislaţiei electorale, a anunţat şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Maxim Maxian, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Radio Chişinău. 

El a explicat că poliţia nu se poate baza pe emoţii şi deducţii şi nu poate iniţia dosare pe asemenea cazuri, care nu sunt prevăzute de legislaţie ca ilegalităţi.

De asemenea, au fost raportate 7 cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor şi o sesizare a unui concurent electoral referitoare la agitaţia electorală sâmbătă, când acest lucru nu a fost permis, precum şi transportarea de alegători în Italia. 'Poliţia aplică legea. Nu se poate ca deducţiile, expunerea viziunilor să le încadrăm ca dispoziţii ale normei juridice, atât timp cât legiuitorul nu a prevăzut normă de încălcare. Faptul că patru cetăţeni s-au unit şi au închiriat un automobil, un taxi, au convins o altă persoană să-i ducă nu este o infracţiune. Acolo unde sunt elemente de corupere, cu oferire de surse financiare, obiecte de preţ, determinări şi influenţe psihologice de a vota sau nu pe un concurent sau de a participa sau nu la scrutin - toate cazurile de acest fel poliţia le examinează şi va expedia materialele Procuraturii Anticorupţie, pentru înfăptuirea urmăririi penale', a explicat responsabilul poliţiei de la Chişinău. În total de la deschiderea secţiilor de vot au fost înregistrate peste 100 de abateri electorale, conform poliţiei moldovene.

Vouchere în valoare de 1000 de ruble ruseşti

'Poliţia a înregistrat mai multe cazuri de corupere a alegătorilor, dintre care câte două la Bender şi Drochia, precum 19 cazuri de transportare (organizată) a alegătorilor în Bender, Făleşti, Floreşti şi Rezina', a declarat Marin Maxian, citat de TV8.

Anterior, acelaşi post de televiziune a transmis că o companie de transport care operează tur-retur din Federaţia Rusă în Republica Moldova a anunţat că va oferi gratis vouchere în valoare de 1000 de ruble ruseşti, echivalentul a 246 de lei (moldoveneşti) celor care pe 11 iulie vor călători din Moscova sau Sankt Petersburg spre Republica Moldova şi invers.

Pentru a obţine aceste vouchere, persoanele interesate trebuie să vină la adresele indicate de companie, care coincid cu adresele secţiilor de vot din Moscova şi Sankt Petersburg. La IGP au mai fost raportate 13 cazuri de afişaje electorale, dintre care 2 nu s-au confirmat, iar restul se examinează, 10 cazuri de agitaţie electorală, dintre care în 3 nu s-au constatat contravenţii, iar 7 sunt în curs de examinare. În 14 cazuri au fost fotografiate buletinele de vot, în 3 situaţii unii alegători au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul la vot, fiind semnalate şi 2 cazuri de deteriorare a ştampilei la votul cu urna mobilă. Duminică, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidaţi din 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel