Scandal în TVR: Comisia de Etică îl atacă pe Lăzescu. Interimarul Radu Călin Cristea se retrage
Tensiunile din TVR şi scandalul mediatic în care televiziunea a fost implicată în ultimul timp au ajuns pe masa Comisiei de Etică. Principala ţintă a acuzaţiilor este fostul preşedinte Alexandru Lăzescu. Comisia de Etică consideră că Lăzescu a acceptat ingerinţe politice în organizarea televiziunii, dar îl acuză şi de management defectuos. Comisia de Etică a luat în discuţie conflictul dintre Alexandru Lăzescu şi jurnalistul Claudiu Lucaci şi i-a dat dreptate jurnalistului. În raport se arată că Lucaci a fost scos din cursa pentru şefia ştirilor şi a fost "depunctat în concurs pe baza unui criteriu subiectiv instituit ad-hoc, numit "percepţie publică", se arată în raportul Comisiei.
În TVR se va vota noul Consiliu de Administraţie. Preşedintele interimar, Radu Călin Cristea, a precizat pentru DeCe News că se va retrage din cursă. Favorit în acest moment este Claudiu Săftoiu din partea PNL.
În şedinţa acesteia din 11 iunie, pe ordinea de zi s-au aflat autosesizarea Comisiei pe tema informaţiilor de presă privind un presupus şantaj politic la adresa Preşedintelui-Director General al TVR, Alexandru Lăzescu şi sesizarea din 13 mai a lui Claudiu Lucaci, care reproşează lipsa de reacţie a conducerii TVR faţă de acelaşi scandal mediatic care, prin invocarea numelui său, i-a lezat reputaţia şi drepturile profesionale.
Claudiu Lucaci a declarat: "Concluziile Comisiei îmi dau dreptate chiar dacă prea târziu. Mă voi abţine să îi dau în judecată pe cei care mi-au prejudiciat imaginea publică. Solicit Televiziunii Române să exprime o poziţie publică faţă de constatările Comisiei de Etică şi aştept să fie luate măsuri împotriva celor care au încălcat statutul jurnalistului în TVR".
Concluziile Comisiei de Etică şi Arbitraj nu sunt favorabil pentru fostul director:
"1. Lipsa oricărei reacţii a Pre-şedintelui-Director General al TVR în faţa unor alegaţii extrem de grave - un presupus şantaj politic care l-ar fi vizat personal - a permis perpetuarea suspiciunilor într-un scandal generat de informaţii care, deşi neconfirmate şi neasumate de nimeni, dăunează televiziunii publice. În acelaşi timp, scandalul mediatic creat pune la îndoială buna-credinţă a realizatorului Claudiu Lucaci, un angajat a cărui capacitate profesională pare să fi fost bine apreciată de domnul Alexandru Lăzescu. Considerăm că Preşedintele-Director General al TVR - a cărui funcţie este asimilată categoriei ziariştilor de televiziune - avea datoria de a prezenta propria versiune asupra faptelor printr-o declaraţie publică promptă, explicită şi res-ponsabilă, în beneficiul adevărului, al instituţiei şi al angajaţilor acesteia, aşa cum prevede Statutul ziaris-tului din SRTv:Art. 26. Atragem totodată atenţia că, potrivit art. 6 din Statut, ziaristul din TVR are nu doar "obligaţia de a refuza orice ingerinţă şi presiune politică, socială sau economică", ci şi pe aceea de a semnala "orice tentativă de acest gen". (...) Asistăm la situaţia discutabilă - inclusiv din punct de vedere etic - în care un jurnalist care îndeplineşte condiţiile legale şi nivelul de competenţă pentru a promova într-o funcţie este depunctat în concurs pe baza unui criteriu subiectiv instituit ad-hoc, numit "percepţie publică". Şi asta în condiţiile în care încălcări grave ale Statutului ziaristului din TVR, constatate ca atare şi făcute publice de Comisia de Etică şi Arbitraj (vezi concluziile din 13 martie 2007), îi sunt trecute cu vederea atât contracandidatului, cât şi şefului comisiei de concurs".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News