SCANDAL ÎN PARLAMENT - PNL propune o declaraţie politică împotriva mesajelor de la Budapesta. Roberta Anastase acuză încălcarea Regulamentului - UPDATE
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
scandal-parlament
scandal-parlament

Votul la moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie contra Guvernului condus de Emil Boc a fost întrerupt, miercuri seara, după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a invocat procedurile şi regulamentul Parlamentului pentru a putea împiedica adoptarea unei declaraţii politice a Parlamentului referitoare la mesajul pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a transmis pe 15 martie.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a solicitat modificarea ordinii de zi a şedinţei comune de miercuri în vederea adoptării unei declaraţii politice a Parlamentului referitoare la mesajul pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a transmis pe 15 martie cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni. „În numele parlamentarilor români, senatori şi deputaţi, ne exprimăm în modul cel mai categoric stupefacţia şi indignarea faţă de conţinutul iredentist şi anti-românesc al mesajului premierului Ungariei, Viktor Orban, transmis la 15 martie anul curent participanţilor la manifestarea organizată la Târgu-Mureş de către Partidul Civic Maghiar şi de către Consiliul Naţional Secuiesc. Nu ne-am fi putut imagina că astăzi, în 2011, când România şi ţara vecină de la vest sunt membre ale UE şi fac parte din NATO, o ţară pe care am considerat-o prietenă poate da frâu liber unor fantome ale trecutului din pricina cărora secole de-a rândul a curs sânge şi s-au înveninat până la isterie relaţiile dintre două popoare aşezate de providenţă a vieţui unul lângă celălalt. Făcându-se ecoul unor falsuri istorice, călcând în picioare cu brutalitate demnitatea naţiunii române în ansamblul ei, mesajul, prin funestele lui idei etalate, în dispreţul tuturor normelor internaţionale privind relaţiile de vecinătate între state şi popoare, este dovada unei gândiri şi a unei politici guvernamentale aberante, cu rădăcini în arsenalul regimurilor totalitare de inspiraţie fascistă, pe care istoria secolului trecut le-a condamnat definitiv şi irevocabil. Fără a relua şi combate tezele veninoase ale lui Viktor Orban, condamnăm hotărât astfel de poziţionări publice de înjosire a poporului român. De fapt, dacă ne gândim mai bine, cei care se înjosesc cu adevărat sunt chiar cei care transmit astfel de mesaje“, se arată în proiectul de declaraţie.

Reprezentanţii UDMR şi PDL au obiectat faţă de această solicitare, arătând că, potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere ale Parlamentului, ordinea de zi se poate modifica numai la începutul şedinţei.

După aproape jumătate de oră de controverse şi negocieri informale asupra posibilităţii modificării ordinii de zi înaintea votării moţiunii de cenzură, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că propunerea lui Haşotti a fost acceptată cu 219 voturi.

Roberta Anastase i-a luat microfonul lui Geoană în timp ce acesta anunţa rezultatul votului pentru introducerea pe ordinea de zi.

„Preşedintele Senatului, care nu era responsabil să conducă această şedinţă, ci vicepreşedintele Camerei (n.r. Ioan Oltean) era cel desemnat, a încălcat statutul deputaţilor şi senatorilor, Regulamentul celor două şedinţe din simplul motiv că nu putea să întrerupă o procedură de vot, cea asupra moţiunii de cenzură, să modifice ordinea de zi. Nu există aşa ceva. A încălcat articolul 80 din Regulamentul Camerei, care completează Regulamentul celor două camere“, a afirmat Anastase.

În replică, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a explicat că atunci când unul dintre liderii forului legislativului nu este prezent, automat preia ştafeta cel care se află la prezidiu.

UPDATE: Parlamentarii au început să voteze moţiunea de cenzură

Parlamentarii au început, la ora transmiterii acestei ştiri, să voteze privind moţiunea de cenzură depusă de opoziţie urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Votul este secret cu bile, iar pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură sunt necesare voturile favorabile a cel puţin 236 de parlamentari.

Citeşte şi:

De Ce stă Băsescu ca râma în faţa lui Viktor Orban. De unde a pornit scandalul din Parlament

Crin Antonescu il face pe Emil Boc sluga lui Viktor Orban

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel