Data publicării:
Nicușor Dan vrea să pună mâna pe Delta Văcărești. Iohannis, amestecat. Croitoru, ANANP: ”Nimic mai FALS!”. Prima reacție
Parcul Natural Văcărești este un subiect fierbinte, în care sunt vehiculate nume de politicieni, dar și interese ale unor „rechini imobiliari”.
„Cumva, domnul Nicușor Dan, cel care a transformat parcurile Capitalei în gropi de gunoi, împreună cu un distins ONG, doresc să administreze Delta Văcărești, care este în administrația Agenției Naționale pentru Arii Protejate. Se folosește în diferite articole de presă numele președintelui Klaus Iohannis. Mă îndoiesc că are ceva a face cu atribuirea cu cântec. Cum stau lucrurile?”, a deschis analistul politic Bogdan Chirieac discuția.
„Vă mulțumesc că mi-ați dat posibilitatea să lămurim această chestiune, această știre falsă care tot circulă în media, începând de ieri, legat de atribuirea parcului Văcărești. Nimic mai fals decât implicarea în această atribuire a domnului președinte, așa cum presa tot vehiculează. În realitate, domnul președinte, și îi mulțumim foarte mult pe această cale că este interesat într-adevăr de tot ce înseamnă biodiversitate, schimbări climatice, iar pentru noi este o onoare că președintele României dorește să fie vizibil acest subiect și sigur că ne simțim și noi în momentul acesta mult mai ridicați ca urmare a acestor implicări pozitive a președintelui României, dar în niciun caz în atribuirea unui parc.
Atribuirea, o formă de licitație
În sensul că atribuirea asta înseamnă o licitație și, ca urmare, legislația de la ora asta din România prevede anumite tipuri de entități care pot depune dosar, pentru a primi în atribuire parcul Văcărești. Repet, noi ne bucurăm foarte mult să dăm în atribuire parcul Văcărești, pentru că, evident, o instituție care are atribuții și poate să facă lucrul ăsta, o poate face foarte bine, cu sprijinul nostru, pentru că noi, de fapt, facem un contract de administrare și ca atare, legislația prevede o serie întreagă de instituții care pot depune dosar pentru a lua în administrare parcul Văcărești.
Noi am lansat această sesiune de atribuire. A venit și a depus dosarul o singură candidatură, într-adevăr, primăria București, și aici nu aș vrea eu să fiu nedreaptă față de domnul Nicușor Dan, pentru că sunt convinsă că domnul Nicușor Dan dacă este bine consiliat și subliniez, bine consiliat, înțelege cum trebuie să funcționeze lucrurile. Ca atare, Primăria Capitalei a depus un dosar, pe care Comisia l-a analizat și l-a respins. Lucrurile sunt foarte simple și nu trebuie să amestecăm pe nimeni cu nimeni”, explică Adi Croitoru, președinta ANANP, în exclusivitate pentru DC News.
Necesitatea unei administrații
„De ce trebuie dat în administrare acest parc, numit Delta Văcărești?”, a ridicat Chirieac problema.
„Legislația prevede 2 tipuri de administrări. Una, făcută de către Agenția Națională de Arii Protejate și a doua, tot ce înseamnă structură de administrare, cum sunt parcurile, pot fi date unei entități, unei entități de stat. Acolo unde instituția simte nevoia să dea în administrare pentru că nu are capacitatea administrativă necesară, sau pentru un plus de valoare pe care să îl obțină, îl poate da unei instituții pe care legea o enumeră foarte clar”, a spus Croitoru.
Ariile protejate, o miză care înseamnă bani
„E o miză de bani mulți la Delta Văcărești?”, a întrebat direct Bogdan Chirieac.
„În primul rând, tot ce înseamnă arii naturale protejate, că de aceea este un război care nu se mai termină, statul contra ONG-uri, înseamnă bani. Banii înseamnă arii urbane, fără să ne ascundem, care vor fi, evident, finanțate prin PNRR”, a explicat Adi Croitoru.
„Sunt bani în PNRR pentru Delta Văcărești?”, a mai întrebat Chirieac.
„Sigur, pentru ariile urbane, sigur că da”, a confirmat Croitoru.
„Bani mulți?”, a continuat Chirieac.
„Acum, dacă ar fi după mine, aș spune că foarte mulți, dar fiecare se raportează la o anumită sumă. Pentru noi, cei care lucrăm la stat, sunt bani extraordinar de mulți, la care nici nu ne gândim vreodată în viața noastră”, a spus Croitoru.
„Cel care administrează Delta Văcărești, ce ar face cu banii ăștia?”, a întrebat Chirieac.
„În primul rând ar face un plan de management, ar face cartare, inventariere, ar face trasee turistice, ce permite legislația unui parc natural să facă acolo”, a explicat Croitoru.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News