Scandal după concursul de rezidențiat 2023. Loteria de a pica pe mâna unui medic de nota 5: De ce nu aș vrea să fiu tratată de el
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Rezidențiat
Rezidențiat
S-a lăsat cu scandal după concursul de rezidențiat 2023.

Aproape 200 de viitori medici n-au mai prins o repartiție în spitale. 

Mai precis, 208 absolvenți nu au ocupat un post/loc la repartiția din sesiunea extraordinară – mai 2023. 138 dintre aceștia au peste 30 de ani (la mai mult de 5 ani de la absolvirea facultății). Treizeci dintre aceștia au vârsta cuprinsă între 40 și 63 de ani.

Punctajul mediu al celor care nu au ocupat un post/loc este 490 de puncte/1000 (cel mai mic fiind 484 puncte, iar cel mai mare 528 puncte).

În sesiunea extraordinară din 14 mai, punctajul minim acceptat pentru alegerea postului a fost de 484, mult inferior punctajului minim din sesiunea din toamnă - 565 de puncte.

Buna pregătire a tinerilor medici admişi în rezidenţiat este esenţială pentru asigurarea în viitor a asistenţei medicale de calitate. Numărul posturilor scoase la concurs a fost direct corelat cu posibilităţile de pregătire a universităţilor de Medicină şi Farmaciei.

Doar că acum... deși au picat la sesiunea extraordinară a concursului de rezidențiat, tot ei s-au supărat și fac scandal să le fie găsite posturi. Dar cine ar vrea să fie tratat de un medic care a picat? Cine ar vrea să își lase viața pe mâinile unui medic care a luat 484 de puncte la rezidențiat? Să ne imaginăm următorul scenariu dacă pici în mâna unui astfel de medic: mergi la spital deoarece crezi că ți-au apărut hemoroizi. Îți spune că trebuie să te operezi de urgență, că nu mai prinzi multe zile, deși nici măcar n-ai sângerări. Riști să te măcelărească. A doua zi, mergi la alt medic, care a luat cu brio, rezidențiatul, și are, cum s-ar spune, toate examenele la zi, și afli că ai doar o fisură anală cu care poți trăi liniștit. Și uite așa, puteai fi măcelărit degeaba din cauza unei banale probleme care, doar în cazuri foarte rare, duce la cuțit. Este un scenariu care oricând se poate adeveri dacă ajungem să fim tratați de medici de nota 5.

Deci cine ar vrea să fie tratat de un medic care nu a luat rezidențiatul? Cred că nimeni nu vrea medici de nota 5.

În altă ordine de idei, nu poți să ai... de exemplu... „zeci de mii” de rezidenți dacă nu are cine să-i instruiască, adică să presupunem că ai zece specialiști în neurochirurgie. Zece medici specialiști în neurochirigie nu pot pregăti mai mult de zece rezidenți pentru că efectiv nu ar avea cum. Niciodată zece medici nu vor avea capacitate fizică să instruiască zeci de mii de rezidenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel