Scandal de corupție în Guvernul de la Kiev. Zelenski interzice vacanțele oficialilor în străinătate
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Twitter New York Post @nypost
Sursa foto Twitter New York Post @nypost
O serie de scandaluri a afectat membrii Guvernului de la Kiev. În spatele pumnului dur al președintelui se află și cele 15 miliarde de ajutoare promise de UE.

Un viceministru a fost arestat, alți patru demiși împreună cu cinci guvernatori regionali și cel puțin patru oficiali la nivel înalt.

”Curățenia” președintelui Volodimir Zelenski poate fi doar începutul: liderul ucrainean a anunțat o reorganizare a administrației sale la diferite niveluri de responsabilitate în urma unei serii de acuzații de corupție.

Potrivit Europa Today, Zelenski a interzis miniștrilor și oficialilor să plece în străinătate, cu excepția unor motive strict necesare. O operațiune salutată de Uniunea Europeană, care aștepta un semnal de la Kiev în acest sens pentru a începe deblocarea celor 15 miliarde de ajutor financiar convenit în decembrie.

Scandalurile

Totul a început după scandalul care l-a lovit duminică pe Vasyl Lozynski, viceministrul Infrastructurii, care a ajuns în închisoare sub acuzația că ar fi încasat 400.000 de dolari pentru a facilita achiziționarea de generatoare electrice la prețuri umflate.

O acuzație foarte gravă, mai ales având în vedere situația de criză umanitară din țară în urma bombardamentelor rusești asupra rețelelor energetice. O anchetă jurnalistică a scos la iveală apoi un alt presupus scandal în care este implicat Ministerul Apărării: tot în acest caz se vorbește de prețuri umflate, de data aceasta pentru rațiile de mâncare ale soldaților.

Reacția lui Zelenski

Reacția lui Zelenski a fost imediată: potrivit presei ucrainene, în prezent patru miniștri adjuncți, inclusiv ministrul Apărării, și cinci guvernatori regionali au demisionat sau au fost revocați din funcție.

Demisiile, sau demiterile,  l-a afectat și pe un loial al președintelui Zelenski, Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al biroului prezidențial ucrainean, iar apoi pe procurorul general adjunct, Oleksii Simonenko, și alți doi înalți oficiali.

Cele 15 miliarde în joc

Mișcările lui Zelenski au găsit aplauze la Bruxelles: Comisia Europeană a subliniat că președintele ucrainean ia măsuri ”serioase” împotriva corupției din țara sa. ”Apreciem faptul că autoritățile ucrainene iau problema în serios”, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului UE, Ana Pisonero.

Lupta împotriva corupției este una dintre măsurile pe care Bruxelles le cere țărilor candidate să adere la UE. Dar este și una dintre condițiile pe care mai multe state membre ale blocului, inclusiv Germania, le-au impus pentru eliberarea ajutorului promis Kievului.

În decembrie, suma totală a acestui ajutor, care ar trebui să servească la acoperirea costurilor războiului și reconstrucției, a ajuns la 18 miliarde de euro. În ianuarie, 3 miliarde au fost eliberate, pentru care nu au fost stabilite condiţii speciale. Dar pentru restul de 15 miliarde Ucraina va trebui să urmeze un pachet de 20 de măsuri, printre care lupta împotriva corupției și reforma justiției.

”Vom verifica dacă aceste reforme au fost efectiv implementate la momentul plății ratelor”, este avertizarea Comisiei către Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel