Scandal alimentar: Amoniac toxic amestecat cu boabe de cacao. Produsul se găsește și în România
Un scandal uriaș a izbucnit în Olanda, țara producătoare a faimoșilor biscuiți Oreo.
Scandalul din lumea biscuiților a izbucnit în Olanda, unde s-a descoperit că fabrica Ofi/Olam, situată în Koog-sur-le-Zaan, folosește de ani de zile amoniac toxic amestecat cu boabe de cacao pentru a înnegri celebrii biscuiți Oreo, care aparțin multinaționalei Mondelez.
Circumstanța agravantă a scandalului
Potrivit unui articol apărut în Agrifood, Guvernul olandez ar fi fost conștient de aceast lucru, cel puțin conform celor relatate de ziarul Noordhollands Dagblad, care a efectuat o investigație îndelungată despre această afacere. Acuzațiile au apărut datorită dezvăluirilor unui informator anonim, care a decis să vorbească după ani de zile în care a asistat la aceste practici.
Vestea nu este nouă, în condițiile în care emisiile de amoniac ale Ofi/Olam sunt denunțate de ani de zile de locuitorii din preajma fabricii și de activiștii de mediu preocupați de consecințele asupra sănătății ale utilizării masive a acestei substanțe.
Emisiile de amoniac, împreună cu emisiile de azot care derivă mai ales din agricultura intensivă, constituie una dintre principalele probleme din Țările de Jos, unde poluarea aerului și a apei este acum considerată de experți ca fiind nesustenabilă.
Justificarea companiei
În fața criticilor, compania de biscuiți s-a apărat susținând că amoniacul provine din procesarea boabelor.
”Ofi (Olam) folosește amoniacul ca soluție alcalinizantă pentru unele pudre de cacao pentru a schimba culoarea sau aroma produsului final”, a recunoscut Eric Nederhand, directorul companiei. ”În produsul final rămân doar câteva urme de amoniac”, s-a apărat acesta, precizând că utilizarea acestuia este înregistrată ca aditiv alimentar în informaţiile tehnice ale fiecărui ingredient.
În realitate, fabrica ar recurge la adăugarea artificială a substanței în cantități mari cu un singur scop: obținerea unei culori apropiate de negrul caracteristic al biscuiților Oreo.
De fapt, din partea companiei Mondelez nu au fost furnizate comentarii sau date cu privire la cantitatea de amoniac introdus. În fața acuzațiilor, multinaționala, specializată în produse pe bază de cacao, s-a limitat să afirme că pe ambalajul biscuiților este menționat ”carbonatul de amoniu” printre ingrediente.
”Folosirea carbonatului de amoniu în alimente nu afectează calitatea alimentelor sau siguranța produsului”, a declarat Annick Verdegem, purtătorul de cuvânt al companiei.
Agenția Olandeză de Mediu ar fi acoprit neregulile
Această acțiune dubioasă a fabricii ar fi fost acoperită chiar de Agenția Olandeză de Mediu, care, potrivit sursei, a păstrat cu bună știință tăcerea cu privire la practicile în vigoare pe baza unor solicitări specifice.
Cel care a denunțat manevrele, dezvăluind-le ziarului olandez, susține că fabrica manevrează doze masive de amoniac, mult mai mari decât cele pentru care a fost proiectată inițial.
”Nu s-au investit niciodată suficienți bani pentru a o face corect”, a spus informatorul, continuând: ”Amoniacul se scurge din fiecare colț și duhoarea este enormă”.
Potrivit informatorului, totul este pentru simplul interes economic. "Mediu inconjurator? Nu contează pentru directorii companiei. Ei sunt preocupați doar că pudra da caco să fie neagră și de câștig”, a denunțat sursa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News