Data actualizării:
Data publicării:

Scăderea prețului la raft, reversul medaliei. Ludovic Orban anunță o penurie! ”Vor fi afectați negativ, în primul rând, comercianții mici”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Ludovic Orban a vorbit despre scăderea prețului la raft, la anumite produse, conform deciziei Guvernului. 

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei și fost premier al României, a declarat, cu privire la măsura limitării prețurilor pentru o perioadă pe trei luni, că oricum dinamica europeană arăta prețuri în scădere. El se declară împotriva măsurii luate de guvern și afirmă că nu poate să funcționeze. În același timp, consideră că nu poți limita adaosul la procesator, pe lanțul de distribuție și pentru comercianți.

”De unde au scos cifrele, ce calcule au făcut? Nu se poate limita adaosul pentru că tipurile de procesări sunt diferite ca și complexitate, ca și costuri, anumite tipuri de procesare  au costuri mai mari și, limitând adaosul la 20% în procesare, e posibil să-l bagi pe pierdere pe procesatorul care suportă costuri mai mari. Nu poți să fixezi un adaos maxim pentru că sunt diferite pe procesare, distribuție și comercializare.

Vor fi afectați negativ, în primul rând, comercianții mici, în special întreprinzătorii români care au magazine în urbanul mic, în rural, pentru că ei rulează cantități mici la distanțe mari, deci și distribuția și vânzarea se fac în cantități mici. De regulă, când sunt cantitățile mici, costurile de distribuție sunt mai mari și, implicit, și adaosul comercial este mai mare. Nu au cum să se mențină la 5% la distribuție și 20% la vânzare. Ce se va întâmpla cu marii comercianți: ei au o marjă de profit, mulți au făcut investiții mari, au o rată de amortizare a investiției. Nu mai vorbesc că-ți asigură parcări, aer condiționat, sisteme IT. Ce se va întâmpla? E posibil ca mulți comercianți care vor intra pe pierdere sau vor avea un profit mult diminuat de aceste măsuri să nu mai aibă interesul să proceseze sau să vândă marfa respectivă, o să vândă altceva! Unii dintre comercianți, care vor păstra produsele, își vor crește marja de profit pe alte produse care nu sunt prevăzute în lista Guvernului. Să nu-și imagineze nimeni că nu va fi afectat prețul la producător, pentru că este dependent de procesator, de distribuitor și de comerciant” consideră Ludovic Orban. 

Vezi cu ce soluție vine, de la minutul 18: 

Youtube video image

Lista exactă a alimentelor care vor avea preț redus, cu gramajele cuprinse în OUG. Ce fructe, legume și carne vor fi mai ieftine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel