Scăderea libidoului la bărbați prezintă un risc crescut de moarte prematură - Studiu
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Scăderea libidoului la bărbați prezintă un risc crescut de moarte prematură - Studiu / Foto: Pexels
Scăderea libidoului la bărbați prezintă un risc crescut de moarte prematură - Studiu / Foto: Pexels
Scăderea libidoului la bărbați prezintă un risc crescut de moarte prematură, potrivit unui studiu.

Lipsa interesului sexual poate indica un risc crescut de deces prematur în rândul bărbaților, potrivit unui studiu recent publicat în Japonia, scrie Science Alert.

Relația exactă dintre mortalitate și libido este un lucru pe care cercetătorii vor trebui să în analizeze suplimentar, deși cercetătorii speculează că o scădere a apetitului sexual ar putea fi un semn mai vizibil al problemelor subtile de sănătate subiacente.

Datele studiului citat au venit de la 20.969 de persoane (8.558 bărbați și 12.411 femei) în vârstă de 40 de ani sau mai mult care au avut controale anuale de sănătate pe o perioadă de șase ani, în Yamagata, o regiune muntoasă a Japoniei renumită pentru izvoarele termale, templele și frumusețea naturală.

Constatările studiului



O echipă de cercetători de la Universitatea Yamagata a analizat nivelurile de interes sexual ale subiecților așa cum au fost auto-raportate într-un chestionar inițial și într-un sondaj de urmărire realizat în toți cei șase ani. Din cei 20.969 de subiecți inițiali, 503 au murit în această perioadă de timp.

Cercetătorii au descoperit că mortalitatea prin cancer și mortalitatea din orice altă cauză au fost semnificativ mai mare în cazul bărbaților care au raportat o lipsă de interes sexual. Această asociere a avut loc chiar și atunci când au verificat alți factori precum vârsta, hipertensiunea, diabetul, fumatul, consumul de alcool, educația, starea civilă, frecvența râsului și starea psihologică.

"Deși activitatea sexuală și satisfacția sexuală sunt considerate benefice pentru sănătatea psihologică și bunăstarea în grupuri mai în vârstă, asocierea dintre interesul sexual și longevitate nu a fost investigată. Acest studiu este primul care examinează prospectiv asocierile dintre interesul sexual și mortalitatea din orice cauză și mortalitatea  cauzată de boli cardiovasculare sau de cancer, într-o comunitate", scriu cercetătorii.

Diferența dintre bărbați și femei



Studiul a constatat că femeile au mai multe șanse să raporteze o lipsă de interes sexual decât bărbații – 16% dintre femeile participante la studiu au făcut acest lucru, comparativ cu 8% dintre voluntarii bărbați – dar nu a găsit o asociere semnificativă între libidoul scăzut și mortalitatea la femei, la fel cum s-a întâmplat în cazul bărbaților.

Fiind un studiu pur observațional, nu există nicio modalitate de a concluziona că oricare dintre factori este o cauză precisă a decesului. Este posibil ca lipsa de interes sexual în rândul bărbaților să fie legată de "stiluri de viață nesănătoase", sugerează oamenii de știință.

"În plus, dacă presupunem că interesul sexual este legat de factori psihologici pozitivi, absența interesului poate afecta o serie de răspunsuri inflamatorii, neuroendocrine și imune", au precizat oamenii de știință japonezi.

Autorii studiului precizează că vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege ce se întâmplă exact. Totuși, doar dezvăluirea unei potențiale conexiuni între interesul  scăzut pentru sex și riscul de moarte prematură, este un pas important, adaugă cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel