Data publicării:

Scăderea drastică a pragului pentru IMM-uri vs. 300 de mil. euro de la Bruxelles, decizie pe masa Guvernului. Ce se va întâmpla cu taxele firmelor și salariile tinerilor

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Guvernul României
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Guvernul României

Guvernul urmează să decidă dacă pierdem 300 de milioane de euro sau scădem pragul pentru IMM-uri de la 500.000 la 88.500 de euro.

Guvernul trebuie să decidă dacă pierdem 300 de milioane de euro sau scădem pragul pentru IMM-uri de la 500.000 la 88.500 de euro. Surse guvernamentale susțin că impactul bugetar va fi de 0,1% din PIB, dacă pragul scade la valoarea cerută de Comisia Europeană.

Ce se va întâmpla cu taxele firmelor și salariile tinerilor?

Inițial era vehiculat un prag de 60.000 de euro, dar se pare că instituțiile abilitate au rămas la cel deja menționat. În prezent, pragul pentru IMM-uri este de 500.000 de euro. Scăderea ar fi drastică dacă guvernul ar decide să țină cont și să respecte jalonul din PNRR.

Există, însă, și un alt scenariu pe masa guvernanților. Aceștia au declarat public că trebuie să existe o decizie politică care să spună dacă suprataxează IMM-urile sau dacă România decide să piardă 300 de milioane de euro din PNRR.

Sursele guvernamentale afirmă că, dacă pragul ar scădea la valoarea indicată de Comisia Europeană, atunci ar exista un câștig de 0,1% din PIB. Guvernanții așteaptă o discuție clară pe subiect, respectiv o scrisoare de la UE în luna noiembrie.

Totodată, executivul lui Marcel Ciolacu și-a asumat un deficit de 5,5% din PIB, însă Comisia Europeană ar avea o altă estimare, și anume 7,9%. Acesta ar urma să fie deficitul care va fi anunțat în prognoza de toamnă de către oficiali. În prezent, avem, într-adevăr, o valoare intermediară de 6,94%, acesta fiind deficitul în rectificarea bugetară. Deși cheltuielile statului au explodat, vedem totuși că social-democrații își pregătesc programul de guvernare și promit bani în plus pentru tineri, fără a specifica în toate cazurile sursa de finanțare.

De exemplu, social-democrații vor ca studenții și masteranzii să nu mai plătească contribuția la sănătate. Asta înseamnă că le-ar rămâne aproximativ 10% din ce câștigă. Pentru studenți va exista o condiție: să aibă maximum 35 de ani pentru a beneficia de această facilitate. Pentru masteranzi s-ar putea să nu existe o limită de vârstă. Va exista un impact bugetar, dar nu îl avem în acest moment în programul de guvernare.

Un alt proiect care este prevăzut în programul social-democraților îi vizează pe angajații sub 35 de ani. Aici, guvernul vrea să acorde 1500 de lei pe lună, timp de doi ani. Va exista o condiție: cei care beneficiază de acești bani trebuie să rămână la angajator încă un an sau doi. Există un impact bugetar de aproximativ 4 miliarde de lei, iar banii de data aceasta vor veni din fonduri europene. Acestea sunt doar câteva din măsurile care sunt pregătite pentru anul viitor, susține Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel