CCR, decizie completuri specializate. Savonea: Convoc Secția judecători
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Lia Savonea
Lia Savonea
Președintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secția pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanței supreme și, probabil, va fi dispus un control al Inspecției Judiciare.

„Cred că Secția pentru judecători are responsabilitatepentru felul în care funcționează justiţia în România. (...) În data de 3 iulie, CCR a constat existența unui conflict de natură juridică constitușională generat de refuzul Înaltei Curți de a aplica, pe o durată mare de timp a dispozișiilor legale priivind constituirea completelor specializate în materie de corupție în primă instanță. Având în vedere implicațiile deciziei, care va a vea drept consecință prelungirea duratei pocedurilor în materie penală cu toate consecințele.În calitate de președinte al CSM, voi convoca Secția pentru judecători în vederea analizării responsabilității conducerii instanței supreme. Cel mai probabil, în urma unui control făcut prin Inspecția Judiciară, cu privire la care Secția va decide”, a declarat Lia Savonea.

Potrivit șefei CSM, responsabilitățile privind constituirea completelor revine conducerii Înaltei Curți

„Am în vedere că Înalta Curte de Casație și Justiție este situată în vârful ierarhiei instanțelor din România, iar conduita managerială a instaței supreme trebuie să o raportăm la un nivel de exigență și rigoare ridicate”, a mai spus Savonea.

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curții Constituționale.

Prin urmare, magistrații CCR au constatat că a existat conflict juridic de natura între Parlament și ICCJ generat de neconstituirea completelor specializate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel