Savarine de casă. Rețeta veche
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: captură video YouTube Pasiune & Savoare
Sursa foto: captură video YouTube Pasiune & Savoare
Dacă iubești savarinele, le poți face chiar la tine acasă. Iată rețeta veche...

Ingrediente

500 g făină
2 ouă
50 g zahăr
un praf de sare
7 g drojdie uscată (sau 20 g proaspătă)
200 ml lapte călduț
puțin ulei sau unt moale pentru framântat - maxim 50 ml

Pentru decor

1 l smântână pentru frișcă,, cu 32% grăsime
100 g zahăr pudră
vanilie
dulceață de trandafiri, căpșune, zmeură, fructe proaspete, jeleu - după preferință

Pentru sirop

1 l apă
400 g zahăr
rom
coaja rasă de la 1 lămâie (opțional și dacă nu este tratată chimic)

Cum se prepară

Făina se cerne într-un castron, se amestecă drojdia uscată, se face o gaură la mijloc și se pun ouăle, zahărul, sarea și laptele călduț – nu toate odată, în funcție de cât cere făina. Se frământă aluatul. Dacă e nevoie și dacă făina cere, se mai adaugă puțin lapte, să fie un aluat potrivit de tare, ca la cozonac.

Se ung mâinile cu ulei și se frământă bine, până se desprinde aluatul de mână. Se netezește ușor deasupra. Se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit. Când aluatul a crescut suficient, se rup bucăți egale, se fac bile și se coc în forme speciale de savarine sau de brioșe, potrivit pofta-buna.com.

Se coc la foc potrivit - 180 de grade. Sunt gata când sunt frumos rumenite. Dacă nu sunteți siguri, faceți proba cu scobitoarea. Se lasă la răcit. Ideal este să se însiropere a doua zi, ca să absoarbă mai bine siropul.

Pentru sirop, punem apa și zahărul la fiert, se spumează de impurități. După ce dă în clocot, se oprește focul și se adaugă esența de rom și coaja de lămâie. Se lasă la răcit. Savarinele se pun în siropul rece, se întorc pe toate părțile, până când sunt bine însiropate. Atenție! Să nu le lăsați prea mult, că se sfărâmă!

Se așază pe un platou cu baza mare în jos, se decupează un capacel deasupra, se decorează cu frișca bătută, se pune căpăcelul și deasupra se pune o linguriță de dulceață, jeleu sau fructe proaspete, după preferință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel