Sauron s-a întors sub noi forme în sezonul 2 din serialul Stăpânul Inelelor: Inelele Puterii / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
În urmă cu șase zile au apărut primele 3 episoade din sezonul al doilea al serialului Stăpânul Inelelor: Inelele Puterii.

Acest articol conține spoilere din sezonul 2 al serialului Stăpânul Inelelor: Inelele Puterii, până la episodul 3.

Noul sezon din Stăpânul Inelelor: Inelele Puterii se deschide cu Sauron, dar un Sauron pe care fanii serialului nu-l știu. Primul episod începe cu un flashback la începutul celei de-a doua epoci, când Sauron încearcă să preia puterea după înfrângerea stăpânului său, lordul întunecat Morgoth. Dar acesta nu este Sauron din primul sezon, ci este interpretat de un actor complet diferit, Jack Lowden, potrivit Time.

Înfățișarea lui Sauron din debutul sezonului 2 nu este una de durată. Adar (jucat în acest sezon de Sam Hazeldine, care a preluat rolul de la Joseph Mawle) și orcii săi ucid versiunea lui Sauron interpretată de Jack Lowden, iar Lordul întunecat se transformă într-o substanță neagră care amintește de Venom din Spiderman. Substanța respectivă se hrănește cu niște insecte, apoi cu o femeie, după care ia forma lui Halbrand (Charlie Vickers).

Ulterior, Sauron își schimbă din nou forma în primele episoade ale sezonului, deși mult mai puțin dramatic, atunci când se transformă în elful Annatar.

În tradiția Tolkien, Sauron este un spirit Maia (practic un înger) care devine corupt. Una dintre puterile sale principale este schimbarea formei.

Sauron îl servește inițial pe lordul rău Morgoth. Când Morgoth este învins, Sauron încearcă să ia locul lui Morgoth. Jack Lowden joacă această iterație a lui Sauron în The Rings of Power.

Totuși, Adar este o creație originală a serialului Stăpânul Inelelor: Inelele Puterii, ceea ce înseamnă că nu există nicio înregistrare în lucrările lui Tolkein despre cine a fost sau ce a făcut. Deși Sauron își schimbă forma după înfrângerea lui Morgoth în povestea lui Tolkien, el nu a fost ucis după care a înviat în altă formă.

Dar în serial, când Sauron este ucis de Adar, el emite un fascicul de lumină și apoi se transformă în acea substanță neagră. Apoi capătă o formă umanoidă,  își ia numele de Halbrand și se preface a fi regele de mult pierdut al Sudului.

Teoretic, Sauron ar putea lua din nou forma actorului Jack Lowden, însă câteva personaje din universul serialului l-ar recunoaște, în special Adar și Galadriel. 

Forma lui Halbrand i-a permis lui Sauron să intre în Pământurile Sudice și să se apropie de Adar fără a fi identificat. În sezonul 1, Adar nu îl recunoaște pe Sauron sub forma lui Halbrand și are încă impresia că l-a ucis pe Sauron. În sezonul 2, când Adar îl capturează pe „Halbrand”, el continuă să creadă că bărbatul dinaintea lui este Regele Pământurilor Sudice, nu Lordul întunecat deghizat.

De ce seamănă Annatar atât de mult cu Halbrand?

Aceasta este o întrebare mai dificilă de răspuns. În opera lui Tolkien, Sauron îi apare fierarului elf Celebrimbor în cea mai „dreaptă” formă la care se poate gândi. El se prezintă drept Annatar, care se traduce într-una dintre numeroasele limbi inventate ale lui Tolkein ca „stăpânul darurilor”.

Serialul s-a îndepărtat oarecum de opera lui Tolkien, prin faptul că Celebrimbor l-a cunoscut pe Sauron ca Halbrand, o creație de spectacol. În timp ce elfii își pierd nemurirea, Halbrand îl ajută pe Celebrimbor să descopere cum să transforme mithrilul în bijuterii care îi pot susține pe elfi. Inițial, Celebrimbor plănuiește să facă o coroană folosind metalul.

Dar apoi Sauron îi dezvăluie adevărata identitate lui Galadriel la sfârșitul sezonului 1. În teorie, Galadriel i-ar fi putut spune imediat lui Celebrimbor cine este Halbrand. Dar ea păstrează secretul, deoarece crede că elfii au nevoie de puternicele bijuterii din mithril. În schimb, ea propune ca Celebrimbor să creeze trei inele, distribuind astfel puterea mithrilului între trei elfi, mai degrabă decât să acorde toată puterea unui elf.

Galadriel îl avertizează pe Celebrimbor să nu mai lucreze cu Halbrand, dar nu-i oferă detalii. În sezonul 2, Sauron trebuie să-l convingă pe Celebrimbor să-l lase să intre a doua oară în atelierul său, în ciuda remarcilor vagi ale lui Galadriel.

Sauron realizează acest lucru revenind ca Halbrand, dar apoi „dezvăluind” în episodul 2 că, de fapt, el este un mesager al zeilor pe nume Annatar. El susține că a încercat să-i ofere inspirație divină lui Celebrimbor de-a lungul timpului și își dezvăluie identitatea doar acum pentru că el și Celebrimbor au devenit atât de apropiați. Această dezvăluire este însoțită de transformarea lui Sauron într-o formă de elf foarte asemănătoare cu Halbrand, dar cu părul lung și blond și urechi ascuțite, de elf. 

Celebrimbor cade în această poveste inventată de Sauron, poate pentru că este dornic să-și cimenteze propria moștenire ca cel mai mare fierar din istoria Pământului de Mijloc. În plus, mesagerul pe care Gil-galad, regele elfilor, l-a trimis pentru a-l avertiza pe Celebrimbor despre adevărata identitate a lui Halbrand a fost ucis pe drum.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel