O echipă de cercetători a realizat o descoperire fascinantă legată de Saturn și o cometă denumită A117uUD. Această cometă, identificată în afara sistemului nostru solar pe 14 iunie 2024, s-a apropiat, așadar, considerabil de Saturn.
Folosind datele obținute din 142 de observații, oamenii de știință au reconstituit traiectoria cometei. Rezultatul a relevat că atracția gravitațională exercitată de Saturn a modificat orbita cometei, determinând-o să urmeze o traiectorie eliptică ce o va expulza în spațiul interstelar.
Prin intermediul simulărilor, echipa de cercetători a estimat că cometa A117uUD va părăsi Sistemul Solar cu o viteză de aproximativ 10.800 km/h, depășind cu mult viteza unui avion de vânătoare. Acest fenomen reprezintă a doua oară când o cometă este observată în timp ce părăsește Sistemul Solar după o întâlnire cu o planetă, notează Space.
Prima cometă observată părăsind Sistemul Solar după o întâlnire cu o planetă a fost C/1980 E1 (Bowell), care a fost ejectată din sistemul nostru solar după ce a trecut pe lângă Jupiter în 1980. La început, cercetătorii aveau îndoieli dacă A117uUD era un obiect natural al sistemului nostru sau un vizitator din afară. Traiectoria neobișnuită a cometei a condus la comparații cu ‘Oumuamua, primul obiect interstelar identificat de oameni. ‘Oumuamua, un asteroid cu formă de trabuc, a prezentat trăsături distincte în timpul trecerii sale prin sistemul solar, îndreptându-se ulterior pe lângă Neptun și intrând în Centura Kuiper.
Ce se știe despre Cometa 2I/Borisov
Cometa 2I/Borisov a fost al doilea obiect interstelar confirmat care a traversat Sistemul Solar, deplasându-se cu o viteză impresionantă de 177.000 km/h. Întâlnirea cometei A117uUD cu Saturn a modificat semnificativ traiectoria acesteia, îngreunând reconstituirea traseului său anterior de către cercetători.
Deși călătoria cometei A117uUD a fost una remarcabilă, echipa de specialiști a confirmat că aceasta nu provine din afara sistemului nostru solar, o constatare care aduce în prim plan complexitatea interacțiunilor dintre corpurile cerești și sugerează că ejecțiile de comete după întâlnirile planetare ar putea fi mai frecvente decât se credea anterior. Descoperirea lui A117uUD evidențiază misterele ascunse dincolo de granițele sistemului nostru solar și oferă o viziune fascinantă asupra posibilităților pentru viitoarele generații de astronomi, și poate chiar pentru civilizații îndepărtate, de a explora și înțelege călătoriile interstelare.
Cometele sunt obiecte fascinante care orbitează în jurul Soarelui, provenind în general din două regiuni principale ale Sistemului Solar: Centura Kuiper și Norul Oort. Acestea sunt formate din gheață, praf și rocă, și devin vizibile de pe Pământ atunci când se apropie de Soare și dezvoltă cozi strălucitoare din gaz și praf.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Propunerea trimisă de sindicate la partide pentru modificarea Legii pensiilor. Lista principalelor schimbări solicitate
- Adrian Negrescu, previziuni sumbre pentru 2025: Vom pierde câteva sute de mii de locuri de muncă
- Român stabilit în Anglia: "În Marea Britanie, copiii plătesc părinților chirie. Noi, românii, avem simțul familiei" - VIDEO
- BANCUL ZILEI: Naufragiatul...
- PSD spune că a găsit originalul cărții lui Ciucă - „În slujba țării”. E scrisă de doi generali / foto
- Gem de struguri. Cea mai bună rețetă de sezon
- Secretara-şefă a UMF "Carol Davila", găsită moartă de polițiști
- Venus în Scorpion până pe 17 octombrie. Iată beneficiile pentru fiecare zodie!
- Primarii și prefecții, complici în încălcarea legii în cazul inundațiilor din Galați și Vaslui
- Vrei copii după 35 - 40 de ani? Dr. Alice Barbu (SANADOR), recomandare pentru toate femeile care cred ca mai e timp / video