Data publicării:

Satu Mare: Petiţie a oamenilor de afaceri către Guvern pentru corectarea preţurilor din cadrul lucrărilor de infrastructură

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Mai mulţi oameni de afaceri din Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) au semnat, miercuri, o petiţie pentru corectarea preţurilor din cadrul lucrărilor de infrastructură derulate de către autorităţile publice, urmând ca aceasta să fie înaintată Guvernului.

Iniţiatorul petiţiei, Ioan Sechel, reprezentant al unei societăţi de asfaltări, a explicat faptul că, după adoptarea Ordonanţei 114/2019, cuantumul salariilor din sectorul construcţiilor a crescut de la 1.900 de lei la 3.000 de lei, iar acest lucru a dus la creşterea unor preţuri în lanţ, însă firmele care aveau lucrări deja contractate pe baza unor licitaţii anterioare nu mai pot actualiza valorile.

"Ordonanţa 114 e foarte binevenită, dar e incompletă. Faptul că s-au mărit salariile la 3.000 de lei e benefic pentru oameni, faptul că s-a schimbat impozitarea e foarte benefic, dar la licitaţiile pe care le-am câştigat nu s-au reaşezat preţurile la manoperă decât parţial. Asta este incorect, nu am făcut altceva decât ca portarul să fie în aceeaşi oală cu cel care lucrează pe excavator. Nu mi se pare corect. Dacă ne uitm la lucrările publice, studiile de fezabilitate au fost făcute în 2016, semnarea contractelor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a făcut în 2017, în 2018 s-au scos la licitaţie. Nu mai putem compara preţurilor din 2016 cu 2019. Deci noi ne aflăm la ora actuală în imposibilitatea de a ne executa lucrările pe care le-am câştigat în 2018 sau chiar 2019", a declarat Sechel.

Potrivit acestuia, în ultimul an, preţul cu manopera a crescut cu 57,8%, preţul bitumului, cu 45,8%, al balastului, cu 30,3%, al pietrişului, cu 27,5%, iar al apei şi cimentului, cu 14,06%.

Deputatul Octavian Petric, membru al PIMM, a arătat că această ordonanţă blochează unele administraţii locale, şi le-a promis oamenilor de afaceri să îi va sprijini în demersul lor.

"Ca şi om de afaceri, cunosc consecinţele acestei ordonanţe. Din păcate, Ordonanţa 114 aşa cum este ea blochează inclusiv administraţiile care doresc să se dezvolte. Din păcate, nu a fost făcută o simulare să se vadă care sunt consecinţele după ce se emite o astfel de ordonanţă. Cred că Guvernul a scăpat de sub control această situaţie şi consider că ar trebui să ne unim, şi firmele să se unească, ca să vedem cum putem să intervenim asupra acestei ordonanţei, ca să o modificăm nu doar în favoarea firmelor, ci şi statul să câştige, fiecare parte să aibă beneficii", a spus Petric.

Petiţia, semnată de oamenii de afaceri prezenţi la o dezbatere privind impactul OUG 114 asupra societăţilor din domeniul construcţiilor, va fi înaintată Guvernului României, Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţelor Publice şi Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel