Data publicării:

Sateliții lui Elon Musk emit niște unde radio misterioase care interferează cu măsurătorile astronomice

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Potrivit unor noi cercetări, electronicele de la bordul sateliților Starlink ai SpaceX „scurg” unde radio de joasă frecvență într-un mod care ar putea afecta capacitatea noastră de a face cercetări astronomice.

„Acest studiu reprezintă cel mai recent efort de a înțelege mai bine impactul constelațiilor de sateliți asupra radioastronomiei”, spune inginerul Federico Di Vruno de la Observatorul SKA și Uniunea Astronomică Internațională, conform Science Alert.

„Cercetările anterioare despre cerul întunecat și liniștit au avut teorii despre această radiație, iar observațiile noastre confirmă că este măsurabilă”, mai spune acesta.

Pe măsură ce cerul devine mai aglomerat, efectul pe care sateliții îl au devine din ce în ce mai preocupant. În prezent, SpaceX are aproximativ 4.365 de sateliți mici de internet pe orbita Pământului. Alte câteva mii sunt planificați să fie lansați. De asemenea, OneWeb are peste 600, iar Amazon intenționează să lanseze alte mii începând din 2024.

SpaceX a ascultat preocupările legate de poluarea luminoasă vizibilă și a proiectat un satelit nou, mai slab. Dar lungimile de undă vizibile reprezintă doar un tip de astronomie terestră. Cealaltă ramură, probabil mult mai mare, este radioastronomia și aici se află ceea ce ar putea fi o problemă.

Frecvențele radio între 10,7 și 12,7 gigaherți sunt folosite de sateliți pentru comunicații downlink. Cercetătorii și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la acestea.

Dar oamenii de știință au crezut că sateliții ar putea emite unde radio neintenționate în afara acelei benzi. Acesta este ceea ce Di Vruno și colegii săi au căutat să investigheze.

Undele emise de sateliți interferează cu măsurătorile astronomice

Ei au folosit Low Frequency ARray (LOFAR) în Europa, o rețea care cuprinde aproximativ 20.000 de antene radio distribuite în 52 de locații. Cu acest nivel de sensibilitate, ei au observat 68 de sateliți aparținând constelației Starlink. Astfel, au detectat scurgeri electromagnetice.

„Cu LOFAR, am detectat radiații între 110 și 188 MHz de la 47 din cei 68 de sateliți care au fost observați”, a spus astronomul Cees Bassa de la ASTRON, Institutul Olandez pentru Radio Astronomie.

„Această gamă de frecvență include o bandă protejată între 150,05 și 153 MHz, alocată special radioastronomiei de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor”, a mai zis Bassa..

Această emisie pare a fi neintenționată, provenind de la electronicele sateliților. De asemenea, nu încalcă nicio regulă. Aici, pe Pământ, Comisia Electrotehnică Internațională impune restricții stricte asupra dispozitivelor electrice pentru a controla interferența electromagnetică, dar acele reguli nu se aplică în spațiu.

Efectul este relativ mic, până acum. Pe termen lung, însă, cu cât mai mulți sateliți emit acest semnal radio neintenționat, cu atât va deveni mai puternic.

Există, totuși, o soluție deja în lucru. Cercetătorii au contactat SpaceX, care lucrează la modalități de a reduce sau de a elimina această scurgere neintenționată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel