Satelit distrus în Spațiu. Agenția Spațială Română a surprins momentul cu un telescop - FOTO
Agenția Spațială Română a dat publicității imagini din Spațiu, legate de fragmentarea unui satelit cu ajutorul unei rachete.
Agenția Spațială Română a anunțat că fragmentarea satelitului COSMOS 1408 a fost observată din România. Un telescop a înregistrat mai multe imagini.
”În dimineața zilei de 15 noiembrie 2021, satelitul COSMOS 1408 (Cospar ID 1982-092A) s-a fragmentat și Centrul Operațional SST al Agenției Spațiale Române (ROSA) a început să monitorizeze acest eveniment. Telescopul RO_AROAC-T08, dedicat detectării obiectelor de pe Orbita Joasă a Pământului, a realizat un prim set de imagini și au fost efectuate măsurători astrometrice pentru două fragmente (așa cum este prezentat în imaginea gif). Centrul continuă să urmărească fragmentele rezultate”, se arată într-o comunicare oficială a Agenției Spațiale Române.
Rachetă în Spațiu
Statele Unite au condamnat luni cu fermitate tragerea unei rachete anti-satelit de către Rusia, care a provocat mii de reziduuri ce reprezintă un pericol inclusiv pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, transmite AFP, scrie Agerpres.
"Rusia a efectuat în mod iresponsabil un test de distrugere a unei rachete anti-satelit cu ascensiune directă împotriva unuia din propriii sateliţi", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a descris comportamentul Moscovei drept "periculos şi iresponsabil".
Conform oficialului american, această acţiune "a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale trasabile şi sute de mii de bucăţi mai mici de resturi care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor".
Rusia admite efectuarea unui test de rachetă antisatelit în spaţiu
Moscova a calificat drept neîntemeiate şi 'ipocrite' acuzaţiile americane la adresa Rusiei, suspectată de efectuarea unui tir cu rachetă antisatelit care a pus în pericol siguranţa Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează AFP, mai scrie Agerpres.
'A declara că Federaţia Rusă creează riscuri pentru exploatarea în scopuri civile a spaţiului este cel puţin ipocrit. Nu există niciun fapt în acest sens', a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, formulând critici la adresa SUA.
SUA, potrivit lui, 'ignoră propunerile Rusiei şi Chinei în vederea încheierii unui acord internaţional pentru a împiedica o cursă a înarmărilor în spaţiu'.
'În 2020, ei (americanii) au creat un comandament spaţial şi au adoptat o strategie al cărei scop este instaurarea unei dominaţii militare în cosmos', a spus el, acuzând Pentagonul că pregăteşte plasarea pe orbită a unor sisteme antirachetă.
Rusia a recunoscut
Ministerul Apărării din Rusia a admis că a efectuat luni un test cu o rachetă antisatelit şi a calificat la rândul său drept "ipocrite" SUA, care au acuzat Moscova că a pus în pericol echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale în urma reziduurilor spaţiale generate, a consemnat EFE.
"Concret, pe 15 noiembrie anul acesta Ministerul Apărării a realizat cu succes un test, în urma căruia a fost lovit aparatul spaţial rus devenit inoperabil 'Tselina-D' care fusese plasat pe orbită în 1982", notează ministerul într-un comunicat.
"SUA ştiu cu certitudine că fragmentele rezultate, în termeni de timpi cât a durat testul şi ca parametri orbitali nu au reprezentat şi nici nu vor reprezenta o ameninţare pentru staţiile orbitale, aparatele şi activităţile spaţiale", încheie comunicatul.
Credit imagine: ©COSST, ©AROAC
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News