Șase luni de război Rusia - Ucraina. Cât au avansat trupele ruse. Diaconescu: A mai încercat ceva, dar nu a reușit
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 19 aug 2022, 13:37
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (David Peinado)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (David Peinado)
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit despre războiul din Ucraina și intențiile Rusiei. 

"Se împlinesc şase luni de când Federaţia Rusă a invadat Ucraina, sperând ca acest război să se termine în 72 de ore. Atacul a fost făcut pe trei direcţii, cu 150.000 de militari ruşi, iar tot ceea ce s-a aşteptat Kremlinul, din acest punct de vedere, nu s-a realizat. Practic, Federaţia Rusă a fost înfrântă în Ucraina, cel puţin pe cele două direcţii, mai ales spre Kiev, spre vest şi, din acest punct de vedere, astăzi când discutăm, practic vorbim de o cu totul altă strategie pe care Moscova dorește să o implementeze. Și anume relaţionarea militară la Est. Este vorba despre regiunea Donbas cu cele două oblasturi - Donețk şi Lugansk. Lugansk este ocupată total, Donețk în cea mai mare parte. Herson, spre sud, este ocupată jumătate de Federaţia Rusă, ca de altfel şi Zaporojie.

A mai încercat ceva Federaţia Rusă şi nu a reuşit şi acest lucru trebuie subliniat și anume intimidarea Vestului. Atunci când a avut loc ofensiva în Ucraina, Moscova a transmis un mesaj cât se poate de clar Alianţei Nord-Atlantice: "Retrageţi-vă pe aliniamentul din 1997". Adică, lăsaţi-ne pe noi, lăsaţi-i pe toţi cei pe care i-aţi integrat în Alianţa Nord-Atlantică după 1990 să rămână fără garanţii de securitate. Mai ales America, din acest punct de vedere, a fost cât se poate de categorică. Federaţia Rusă a sperat în nişte linii de divizare înăuntrul Uniunii Europene. Nu s-a întâmplat acest lucru legat de acest palier. Dezideratul Moscovei nu a fost atins", a spus Cristian Diaconescu, la DCNews TV.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Citește și:

Centrala Zaporojie ar urma să fie deconectată de către Rusia de la rețeaua electrică ucraineană, avertizează Kievul

Rusia ar intenționa să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană, transmite Agerpres. Avertismentul a fost lansat de compania de stat ucraineană Energoatom care a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice ale centralei, informează Reuters.

Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o provocare pe scară largă acolo.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc


De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o provocare la centrala de la Zaporojie. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Antonio Guterres, apel la demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie


Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din jurul centralei. Vorbind în faţa presei după convorbirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală.

Instalaţia nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei din Zaporojie şi pentru a asigura securitatea zonei, a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de sinucidere. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?