Şase luni de război în Ucraina. Mircea Geoană: Trebuie să fim extrem de clari. Dacă nu reuşim să oprim Rusia, apetitul neo-imperial se va amplifica
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Mircea Geoană
Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO a clarificat declaraţiile făcute de Jens Stoltenberg, şeful NATO, la Summitul Platformei Crimeea, dar a vorbit despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie. 

"Se apropie iarna şi va fi una grea. Ceea ce vedem acum este o bătălie de uzură. Aceasta este o bătălie a tenacităţii, a logisticii. De aceea trebuie să susţinem sprijinul faţă de Ucraina pe termen lung pentru ca aceasta să rămână o naţiune suverană şi independentă", a indicat Stoltenberg.

"Preşedintele (rus Vladimir n.r.) Putin a crezut că poate zdrobi poporul ucrainean şi forţele sale armate, diviza naţiunile noastre democratice, dicta altora ce să facă. S-a înşelat", a susţinut secretarul general al NATO în discursul său în care a menţionat de asemenea sprijinul militar considerabil oferit Ucrainei de statele Alianţei.

Întrebat ce a vrut să spună Jens Stoltenberg prin aceste declaraţii, dar şi cum se traduce asta pentru România, Mircea Geoană a venit cu precizări. 

"Vreau să fac un mic comentariu şi o precizare apropo de centrala nucleară de la Zaporojie. Este un joc foarte periculos, un joc al declaraţiilor în afara oricăror norme de responsabilitate din partea unei puteri nucleare cum e Federaţia Rusă. Dar nu vedem, din punct de vedere al riscului de incident la această centrală, un risc ca prin eventual bombardament această centrală să poată intra într-o zonă periculoasă. Pentru că este construită cu măsuri de siguranţă excepţionale. 

Există riscul pentru manevre în regim de securitate, dar modul în care Rusia practic face o bază militară într-o centrală nucleară e fără precedent şi extrem de riscant", a declarat Mircea Geoană într-un interviu pentru Alessandra Stoicescu.

CITEŞTE ŞI Centrala nucleară Zaporojie, complet deconectată de la reţeaua electrică din Ucraina

"Dacă nu oprim Rusia, apetitul neo-imperial se va amplifica"

"Nu vreau ca cei de acasă şi cei care trăiesc în ţările aliate să creadă că suntem insensibili la faptul că există şi costuri pentru populaţia noastră. E o iarnă care vine şi pentru noi. Evident că ucrainenii plătesc cu vieţi omeneşti. Noi plătim un preţ financiar, economic. Energie mai scumpă, inflaţie mai mare, elementele legate de securitatea alimentară. Sunt lucruri care ne preocupă. Şi suntem atenţi la riscul să nu apară o anumită oboseală a războiului în opinia publică, fie că e în România sau alte ţări aliate.

Dar secretarul general şi cu mine punem în balanţă lucrurile. În primul rând, acest război a fost pornit de Rusia. Sancţiunile impuse de Occident sunt o consecinţă a unui act totalmente brutal, ilogic şi în afara legii internaţionale. 

În al doilea rând, trebuie să fim extrem de clari că în condiţiile în care nu reuşim să oprim Rusia la acest moment foarte complicat, apetitul neo-imperial al Rusiei se va amplifica. Dar să nu credeţi că vreo secundă la nivelul conducerii NATO nu avem preocupări faţă de riscul ca opiniile noastre publice, amplificate şi de multă dezinformare, să fractureze unitatea excepţională de care am dat dovadă cu toţii, români, polonezi, americani, canadieni şi celelate 30, sperăm 32, de naţiuni din alianţă", a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

VEZI ŞI Centrala nucleară Zaporojie, în pericol. S-a aflat ce ascund rușii chiar lângă un reactor - Imagini din satelit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel