Sărutul, gest romantic vechi de peste 4500 de ani
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Sărutul, în semn de ataşament romantic sau cu conotaţie sexuală, este o practică prezentă în rândul oamenilor cu o vechime de cel puţin 4.500 de ani, cu un mileniu mai devreme decât se credea anterior, au anunţat autorii unui studiu studiu anglo-danez.

Studiul, publicat săptămâna aceasta în jurnalul ştiinţific Science, prezintă dovezi conform cărora "sărutul pe gură este confirmat în Mesopotamia şi Egiptul antic" încă din anul 2.500 î.e.n., informează  Agerpres.

Gestul ar putea să aibă, totuşi, rădăcini şi mai vechi în Antichitate, până în preistorie, a explicat pentru AFP Troels Pank Arboll de la Universitatea din Copenhaga, coautor al studiului alături de Sophie Lund Rasmussen de la Universitatea din Oxford.

Specialist în Orientul Mijlociu Antic, el a citit cu surprindere în publicaţiile ştiinţifice că sărutul romantic în rândul oamenilor ar fi fost confirmat în anul 1.500 î.e.n. de o sursă indiană. "Ştiam că există dovezi mai vechi în Mesopotamia antică", a spus Arboll, expert în scriere cuneiformă.

În miile de texte cuneiforme disponibile, cei doi savanţi au identificat puţine referiri la sărutul romantic. Acestea au fost însă suficiente pentru a putea spune că "există exemple clare care arată că sărutul era obişnuit în vremurile străvechi".

Specialiştii în materie fac distincţia între sărutul "amicalo-parental" şi sărutul "romantico-sexual". În timp ce primul pare un gest universal de-a lungul erelor şi regiunilor, al doilea "nu este universal din punct de vedere cultural". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel