Sarmale turcești, rețeta. Cum se prepară Dolmas
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Ai gustat vreodată sarmalele turcești? Dacă ai făcut-o, știi cât sunt de delicioase. Dacă încă nu le-ai încercat, ar trebui să o faci. Iată cum se prepară rețeta...

Ingrediente

20 de frunze de viță de vie
2 lămâi
400 g carne tocată de vită sau miel
2 lingurițe de pin
1 lingură de stafide
200 g bulgur sau orez basmati
1 ceapă
1 cățel usturoi
o mână de frunze de mentă
sare
piper

Cum se prepară

Se pun 500 ml de apă într-o cratiță. Se adaugă puțină sare și se aduce la fierbere. Se adaugă bulgurul, se amestecă și se acoperă cu un capac. Se gătește timp de 15 minute (sau respectând timpul de pe cutie). Se scurge de apă și se lasă la răcit.

Frunzele de viță de vie se spală și se lasă la înmuiat în apă. Ceapa, frunzele de mentă și usturoiul se mărunțesc în robotul de bucătărie. Ceapa tocată și menta se adaugă peste carnea tocată, scrie retete.unica.ro. Se amestecă și se mai adaugă semințele de pin, stafidele, sarea și piperul. Se amestecă bine.

Frunzele de viță de vie se opăresc timp de 5 minute. Când bulgurul s-a răcit, se adaugă peste amestecul de carne și se amestecă până se obține o pastă omogenă. Frunzele de viță de vie se scurg de apă și se usucă bine. Se pune câte o lingură de carne pe fiecare frunză de viță de vie și se împachetează asemenea unei sarmale românești.

Într-o cratiță încăpătoare sau un steamer se pune la fiert 1 litru de apă. Deasupra cratiței cu apă se pune o sită pentru prepararea la aburi. Se adaugă felii subțiri de lămâie și apoi se așează dolmas una câte una. Deasupra sarmalelor turcești se adaugă un alt strat de felii de lămâi. Se acoperă cu un capac și se lasă la gătit timp de 30 de minute. Se îndepărtează feliile de lămâie. Dolmas se servesc cu sos de iaurt sau sos de smântână.

BONUS: Sarmale ardelenești. Rețeta tradițională

Ingrediente

400 g carne tocată de porc
200 g carne tocată de vită
4 felii şunculiţă afumată
1 ceapă
1 lingura ulei
1 ceașcă orez
200 ml suc de roşii
sare
piper proaspăt măcinat
câteva boabe de piper
mărar proaspăt sau uscat
cimbru (opţional)
1 cană zeamă de varză
14-15 foi varză murată
ardei iute sau boia de ardei

Cum se prepară

Se amestecă toată carnea tocată, apoi se adaugă orezul şi ceapa călite în ulei, sucul de roşii, şunculiţa tăiată cubuleţe, sare şi piper. Pentru că varza murată este sărată, nu trebuie să se adauge prea multă sare. Varza murată se spală de câteva ori în apă rece şi se lasă la scurs. Se iau apoi câte două foi de varză şi se umplu cu compoziţia de carne, astfel încât să se obţină sarmale mari, care se servesc câte una la fiecare porţie, potrivit retete.unica.ro.

Se aşază într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul tocat, câteva rămurele de cimbru şi boabele de piper, apoi se toarnă zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte cât să acopere sarmalele. Se pun la foc mijlociu, iar după primele clocote se reduce focul la minim şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore. Se pot pune şi la cuptor o jumătate de oră. Se servesc fierbinţi cu ardei iute sau boia de ardei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel