Trucul genial pentru SARMALELE de Crăciun. Chef Sorin Bontea, REȚETĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Tuturor ne plac sarmalele, dar iată o rețetă a lui chef Sorin Bontea.

Ingrediente necesare pentru sarmale delicioase

2-3 kg varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe)

600 g carne tocată de porc și de vită (amestec)

o jumătate de ceșcuță de orez, 200 g ceapă

ulei pentru prăjit

costiță afumată

2-3 linguri de bulion

2-3 frunze de dafin

cimbru

mărar

sare

piper.

Mod de preparare

Se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va împacheta carnea. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se spală frunzele în apă calduță sau se pun la desărat cu o oră înainte. Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul spălat în prealabil. Se lasă la foc mic două minute, amestecând continuu.

Punem carnea într-un caston mare, apoi adăugăm ceapa și orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărar tocat. Punem la acest amestec și o ceșcuță de apă rece, care are rolul de a frăgezi carnea. Pentru culoare, unii pun în această compoziție și o lingură de bulion. Dacă varza este sărată, aveți grijă câtă sare puneți în amestec (cât mai puțină).

Frunzele de varză mai mici se opresc și se toacă solzișori, care se presară pe fundul cratiței. Peste ele se așază sarmalele și costița – un rând de sarmale, unul de costiță. Ultimul strat va fi de varză tocată. Peste toate acestea se toarnă bulionul amestecat cu un pic de apă, frunzele de dafin și câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore. Din când în când, se mai completează cu apă și se învârte oala, ca să nu se lipească sarmalele.

INGREDIENTUL care NU trebuie să LIPSEASCĂ din compoziția SARMALELOR. Este obligatoriu!

Există un ingredient care nu trebuie să lipsească sub nicio formă din compoziția sarmalelor. Iată despre ce este vorba și ce trucuri poți aplica pentru a primi laude. 

Frunzele de varză și varza tocată se spală cu apă călduță. În acest fel sarmalele nu vor ieși prea acre sau prea sărate. Dacă varza este foarte sărată, se lasă câteva ore la desărat, în apă călduță, potrivit eva.ro.

În compoziția de sarmale se adaugă obligatoriu apă. Cantitatea de apă variază în funcție de cantitatea de orez și de cât de grasă sau slabă este carnea. Dacă este grasă carnea, se adaugă 150 ml de apă pentru 100 grame de orez, iar dacă este carne mai slabă se adaugă 200 ml de apă pentru 100 g de orez. Compoziția care nu are suficientă apă nu va permite fierberea orezului, care va rămâne tare chiar dacă sarmalele fierb mai mult timp.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel