Ingrediente
2 verze murate medii
1 ceapă mare
100 g slănină afumată
1 kg carne tocată de porc
1 fir de cârnat afumat
1 morcov
1 cană de orez
300 g şuncă afumată sau costiţă afumată, picioare de porc afumate
4-5 fire mărar şi cimbru uscat
1 linguriţă de boia de ardei dulce
1/2 linguriţă de piper
sare după gust
Cum se prepară
Dacă aveţi oală de lut. este bine s-o umpleţi cu apă cu o seară înainte sau cel puţin cu 3 ore înainte de a o băga în cuptor. Puneţi varza în apă rece, desfaceţi frunzele şi le curăţaţi de cotor. Apoi, le puneţi iar în apă rece până când este gata compoziţia.
Curăţaţi ceapa şi morcovul, apoi daţi morcovul pe răzătoarea mare iar ceapa o tocaţi mărunt. Tăiaţi slănina în bucăţele, apoi o puneţi într-o oală cu o lingură de ulei la prăjit. Slănina se prăjeşte până când a lăsat grăsime şi bucăţile de slăninuţă sunt rumenite. Abia atunci adăugaţi morcovul şi ceapa, căliţi bine până când se înmoaie puţin ceapa, apoi adăugaţi carnea tocată, boiaua de ardei, piperul şi sarea.
Amestecaţi bine, lăsaţi compoziţia pe foc până când carnea îşi schimbă culoarea, în tot acest timp amestecaţi încontinuu. Când carnea şi-a schimbat culoarea, adăugaţi orezul şi mai căliţi 2-3 minute, apoi opriţi focul şi lăsați compoziţia să se răcească, potrivit reteteculinare.com. Umpleţi sarmalele astfel: luaţi frunza în mâna stângă, puneţi umplutura, îndoiţi partea de jos a frunzei peste carne, rulaţi apoi frunza, iar capătul celălalt se îndeasă cu degetul, astfel încât compoziţia să nu iasă.
Într-o oală care merge la cuptor, puneţi pe fund mărarul şi cimbrul uscat apoi aşezaţi un rând de cotoare de varză sau frunzele de varză care nu vă mai trebuie, puneţi un rând de trei felii de şuncă, trei bucăţi de cârnat afumat, apoi un rând de sarmale, iar un rând de şuncă şi cârnaţi şi ultimul rând de sarmale. Acoperiţi ultimul rând cu varză tocată sau frunze de varză şi peste acestea puneți mărar şi cimbru uscat.
Presăraţi puţină sare, apoi turnaţi apă caldă peste sarmale cât să le acopere de 2-3 degete. Băgaţi oala în cuptorul preîncălzit şi lăsați să fiarbă două ore, la foc moderat. După ce s-au fiert sarmalele, se acoperă oală cu un capac şi se lasă să se odihnească 30 de minute. Apoi, se servesc cu smântână şi mămăligă sau pită proaspătă.
Vezi și: Sarmale ca în Ardeal. Vei cere și a doua porție, dacă le vei gusta! Rețeta pentru masa de Crăciun
Cozonac cu nutella. Rețeta rapidă pentru masa de Crăciun
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Fructul pe care japonezii îl mănâncă pentru a-și proteja memoria
- SUA încetează furnizarea de rachete Patriot către Ucraina: Spania și Japonia intervin
- Programul Casa Verde Fotovoltaice, deblocat. Laurențiu Neculaescu (AFM): Documentul care e obligatoriu la decontare / video
- Incendiu puternic în zona Aviației din Capitală / Galerie foto - video. Update: A fost emis RO-ALERT
- Florin Piersic a fost operat de urgență. Medicii i-au descoperit o infecție la genunchi
- Firmele chineze se retrag "în subteran" în privința plăților către Rusia. Băncile nu mai au încredere - Reuters
- Cozonac fără frământare. Iese pufos și nici nu te mai chinui
- Ce este „Slow living”-ul și cum poate redefini calitatea vieții în era modernă
- Rabla Clasic și Rabla Plus. Neculaescu (AFM): Banii pentru mașini clasice, în scădere / Cât primești dacă îți cumperi o mașină electrică
- Când vor scădea prețurile locuințelor din România și marea modificare din Noua Casă. Nancu (FNGCIMM) vine cu o veste excelentă
- Traiul dincolo de hotare. O româncă stabilită în Londra: „Să trăiești astăzi în Londra este foarte scump, nu foarte greu”
- INFRAMETEO, la final! Ultimele informații de la ANM: Elena Mateescu anunță la ce să ne așteptăm
- Zodia care este cuprinsă de invidie și nerăbdare. Astrolog: “Adevărata competiție este cu voi înșivă”