Sârbii din Bosnia vor să-şi organizeze propriile alegeri. Dodik: "Legea este deja pregătită"
Entitatea sârbă din Bosnia (Republika Srpska, RS) îşi va organiza, în curând, propriile alegeri.
Procesul este gestionat în prezent de o comisie electorală centrală, a anunţat miercuri preşedintele acesteia, Milorad Dodik, potrivit Agerpres. Aceasta se crea a fi o nouă lovitură pe care liderul sârbilor bosniaci vrea să o dea împotriva nivelului central al puterii din această ţară din Peninsula Balcanică divizată pe criterii comunitare. De reținut că Parlamentul RS a adoptat în iunie 2023 o lege care interzice aplicarea în această entitate a deciziilor Curţii Constituţionale a Bosniei.
În pofida anulării acestei legi de către Înaltul Reprezentant internaţional în ţară, Christian Schmidt, aceasta a fost promulgată de Milorad Dodik, inculpat ulterior de justiţia locală pentru respingerea autorităţii acestui emisar al cărui rol este de a asigura respectarea acordului de pace.
"Suntem hotărâţi să creăm o nouă lege (...) legea electorală a Republicii Srpska", a declarat presei Milorad Dodik, în urma unei reuniuni la Banja Luka (nord), capitala entităţii sârbe, cu liderii partidele coaliţiei la putere.
O comisie electorală a RS va avea toată răspunderea
Potrivit liderului sârb bosniac, această nouă legislaţie va însărcina o comisie electorală a RS să organizeze alegeri în entitatea sârbă pentru a-şi alege preşedintele, deputaţii din parlamentul acesteia, precum şi primarii şi consilierii municipali.
Comisia Electorală Centrală va fi în continuare responsabilă de organizarea scrutinului pentru alegerea deputaţilor în parlamentul central bosniac şi a membrilor preşedinţiei colegiale a ţării, a explicat Milorad Dodik.
"Legea este deja pregătită" şi va fi propusă în curând parlamentului entităţii pentru adoptare "prin procedură accelerată", potrivit acestuia.
De la sfârşitul războiului intercomunitar, care s-a soldat cu aproape 100.000 de morţi din 1992 până în 1995, Bosnia a fost împărţită în două entităţi autonome pe scară largă, sârbă şi croato-bosniacă, legate prin instituţiile centrale.
În anii de după război au fost implementate reforme importante, sub presiunea internaţională, pentru consolidarea instituţiilor centrale ale ţării, în detrimentul entităţilor.
Acest proces a fost încetinit de Milorad Dodik, aflat la putere din 2006, care încearcă în prezent să recupereze competenţele transferate la nivel central.
Din 2001, alegerile au fost organizate în întreaga ţară de către comisia electorală centrală.
Acest anunţ intervine într-un moment în care Înaltul Reprezentant internaţional evocă posibilitatea impunerii unor modificări la legea electorală în vigoare, pentru a lupta împotriva neregulilor.
Următoarele alegeri municipale vor avea loc în toamnă, iar alegerile generale în 2026, reaminteşte AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News