Sărbătorile românilor din diaspora. Laura Dragomir, după 18 ani în Spania: "Nu există sărbători fără cozonaci, pască sau oala cu sarmale" - VIDEO
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sarmale (Foto: Freepik)
Sarmale (Foto: Freepik)
Traducătoarea Laura Cătălina Dragomir, purtătoarea de cuvânt a Casei Române de Cultură Getafe și scriitorul Flaviu George Predescu, au dialogat, în cadrul emisiunii Tradiții românești în diaspora, despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în Spania. 

Laura Cătălina Dragomir a povestit, în emisiunea Tradiții românești în diaspora, cum a trăit la început sărbătorilor românești în Spania și ce preparate culinare au rămas aproape de sufletul ei.

"Să fiu sinceră, nu era nimic ambițios. Țineau de reperarea unui caiet cu rețete. Eu mereu am scris pe caiete, să-mi fac timp să nu uit cum se făceau lucrurile în România, să pun un un calendar ortodox pe perete. Din când în când, uneori chiar cu foarte multe așteptări, să număr câte zile mai sunt până la un anumit sfânt, să promit reîntâlniri, să mă las să cred că deschiderea spre ceilalți ai mei e ceva realizabil.

Mereu am sărbătorit Crăciunul, Paștele, sfinții pe care noi i-am învelit în hârtie de ziar și care au un cuvânt de spus în calendarul nostru ortodox. Am făcut și fac cozonaci, sunt moldoveancă. În general, încerc să degradez orice motiv m-ar putea determina să spun 'anul ăsta nu fac, anul ăsta nu facem'. Încerc să păstrez această disciplină frumoasă a sărbătoririi", spune purtătoarea de cuvânt a Casei Române de Cultură Getafe.

Laura Dragomir spune că gătește preparate românești în Spania
 

"Eu recunosc, o aveam pe fiică mea care mânca foarte, foarte, foarte puțin și foarte, foarte prost. N-o să încerc să marchez cumva situația, dar avea o plecăciune a papilelor gustative spre mămăligă. Și atunci mămăliga e forță, a fost forță acasă la noi. Cred că e ceea ce s-a menținut din primul moment și tot ceea ce înseamnă felurile de mâncare specific românești, specifice zonei Moldovei de unde sunt eu.

Pentru mine nu există niciun fel de sărbătoare importantă fără cozonaci, fără pască, fără oala cu sarmale. Am cerut de acasă, ni s-au trimis, de la oalele de tuci, la acele de lut, să facem să facem sarmale la cuptor.

Recunosc că din punctul ăsta de vedere am fost o norocoasă, pentru că locuiesc într-o zonă cu foarte mulți români și cumva a fost benefică inițiativa privată. Au apărut foarte multe magazine românești, oameni care au încercat să-și construiască o ofertă de produse și ne-am putut permite să gătim românește cu ingrediente de acasă", mai povestește Laura Cătălina Dragomir, care locuiește de 18 ani în Spania.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel