Urmărește emisiunea live
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe a fost mutată în calendar. Când se serbează
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Doxologia.ro
Sursă foto: Doxologia.ro
Datorită faptului că anul acesta sărbătoarea Sfântului Gheorghe a coincis cu Săptămâna Patimilor, praznicul a fost mutat în calendar. 

Praznicul Sfântului Gheorghe se va sărbători la o dată diferită anul acesta. Onomastica celor care poartă numele Sfântului Gheorghe nu se va mai sărbători în data de 23 aprilie, ci pe 25 aprilie. Motivul este unul simplu: sărbătoarea Sfântului Gheorghe pica în aceiași zi cu Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor. 

„Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților (cf. canonul 51 al Sinodului din Laodiceea, sec. IV) cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului. Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a explicat pentru Basilica.ro Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală.

Nu se mănâncă urzici în Săptămâna Mare

Săptămâna Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbătă cea Mare inclusiv. Conform rânduielilor canonice, în această săptămâna se ajunează până spre seară. Preoții ne recomandă în Săptămâna Mare post, rugăciune și spovedanie, deoarece este o perioadă în care creștinii se pregătesc spiritual pentru ziua Învierii.

Există însă și două alimente de post care sunt interzise în această vorba. Este vorba despre urzici și oțet. Acesta nu sunt interzise în toate perioada Postului Paștelui, ci doar în Săptămâna Patimilor. Explicația are legătură chiar cu semnificația sărbătorilor pascale. Povestea spune că atunci când Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, el a fost bătut cu urzici,  apoi a fost stropit și cu oțet, pentru a-i provoca o usturime insuportabilă. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel