Sărbătoare religioasă anulată: Mai puține zile libere de la stat și mai multă economie pentru înarmare. Decizia Danemarcei
Parlamentul danez a abolit sărbătoarea Zilei Marii Rugăciuni și astfel va economisi 400 de milioane de euro din cheltuielile militare.
În ciuda protestelor clericilor și sindicatelor, danezii vor avea acum o zi liberă mai puțin. Într-adevăr, parlamentul de la Copenhaga a aprobat abolirea Zilei Marii Rugăciuni, sărbătoare religioasă respectată de secole, pe care guvernul a decis să o sacrifice în numele cursei înarmărilor și al războiului din Ucraina.
Odată cu interzicerea acestei sărbători legale, executivul danez condus de social-democratul Mette Frederiksen se așteaptă să economisească 400 de milioane de euro pentru achiziționarea de arme.
Sărbătoarea Zilei Marii Rugăciuni înființată în urmă cu peste 330 de ani pentru a concentra mai multe sărbători catolice într-o singură zi.
Conform calculelor executivului, prin eliminarea acestei sărbători începând din 2024, Danemarca ar economisi în jur de 400 de milioane de euro, cifră care ar urma să fie investită în sectorul militar pentru a atinge ținta NATO de 2% cheltuieli militare din PIB până în 2030.
Ținta anterioară a fost stabilit pentru 2033, dar războiul din Ucraina a accelerat timpul Alianței, iar Danemarca a trebuit să-și revizuiască planurile. De aici, sacrificiul zilei libere, informează Europa Today.
Inițiativa a stârnit o opoziție puternică nu numai din partea Bisericii daneze. La începutul lunii februarie, aproximativ 50.000 de manifestanți s-au adunat în fața Parlamentului de la Copenhaga pentru a protesta împotriva planului.
Președintele confederației sindicale daneze FH, Lizette Risgaard, a declarat pentru Euronews că eliminarea unei sărbători legale este o ”scădere unilaterală a prestațiilor pentru lucrători” și îmbogățește angajatorii care beneficiază de o zi de lucru suplimentară.
În plus, mulți angajați care lucrează deja de sărbătorile legale, cum ar fi asistenții și medicii, serviciile de urgență, personalul de vânzări din magazine sau lucrătorii din industria ospitalității și turismului, ”ar pierde creșterea salarială la care se așteaptă de obicei. "
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News