Data actualizării:
Data publicării:

Sărbătoare mare! Înălţarea Sfintei Cruci, îndemn la rugăciune și aducere aminte de jertfa Mântuitorului

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici sărbătoresc joi Înălţarea Sfintei Cruci.

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare solemnă care ne amintește de jertfa Mântuitorului și ne îndeamnă la rugăciune, a afirmat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul. El a subliniat că această sărbătoare este deosebit de importantă, chiar și atunci când cade într-o duminică, și este însoțită de un post aspru. Aceasta ne aduce aminte de jertfa lui Isus Hristos și de sângele Său vărsat pentru noi.

Episcopul a evidențiat semnificația Sfintei Cruci, numind-o "altar de jertfă" și "mântuirea lumii".

Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, Înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că aduce aminte de patimile şi de moartea Mântuitorului Hristos.

Sărbătoare cu dublă semnificație

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci are în vedere două evenimente din istoria Bisericii. Primul este aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului de patriarhul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335. Cel de-al doilea moment este aducerea Crucii de la perşi în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius.

Sfântul Mare Împărat Constantin cel Mare (306-337) trăia cu dorinţa de a afla Crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul şi pentru aceasta a trimis-o la Ierusalim pe mama sa, împărăteasa Elena.

În decursul timpului însă, peste locul unde se afla îngropată Crucea, fusese construit un templu păgân. După dărâmarea acestuia şi săparea în adâncime au fost găsite trei cruci, iar alături de ele o inscripţie pe care scria "Iisus nazarineanul, regele iudeilor". Neştiind care este crucea pe care fusese răstignit Hristos, au fost puse pe rând deasupra unui mort care, la atingerea uneia dintre cele trei cruci, a înviat şi s-a ridicat viu.

Împărăteasa Elena, primind cu bucurie crucea pe care s-a răstignit Mântuitorul, i s-a închinat şi a sărutat-o, la fel a făcut şi toată suita împărătească. Dar mulţimile nu puteau să vadă şi să sărute Sfânta Cruce şi doreau ca cel puţin de departe s-o poată vedea. Atunci, Macarie, patriarhul Ierusalimului, stând la un loc mai înalt, a făcut înălţarea, arătând cinstita cruce mulţimii, iar ei au strigat: "Doamne miluieşte". Şi de atunci a început praznicul "înălţării cinstitei Cruci a Domnului", scrie Agerpres.

Deasupra Sfântului Mormânt şi în apropierea locului unde a fost găsită Sfânta Cruce, Sfinţii Împăraţi Constantin cel Mare şi mama sa, Elena, au zidit Biserica Învierii Domnului, sfinţită la 13 septembrie 335. A doua zi, la 14 septembrie, patriarhul Macarie al Ierusalimului a arătat din nou, de pe amvonul bisericii, sfântul lemn al Crucii Răstignirii, pentru ca toţi cei de faţă să-l vadă. De atunci, această zi a rămas definitiv ca sărbătoare a "Înălţării" sau "Arătării" Sfintei Cruci.

Cea de-a doua întâmplare care a făcut ca această sărbătoare să se generalizeze a fost aducerea Sfintei Cruci de la perşi. În anul 611, aceştia au intrat în Ierusalim, au distrus Biserica Învierii şi au luat crucea pe care fusese răstignit Hristos. Câţiva ani mai târziu, în 629, împăratul Heraclius a înfrânt armatele perşilor şi i-a alungat din Ierusalim.

Sfânta Cruce, considerată una dintre cele mai prețioase relicve creștine, a fost recuperată și adusă la Ierusalim de către împăratul Heraclius în anul 630. Acest eveniment important a avut loc la data de 14 septembrie 630, când împăratul a depus Sfânta Cruce cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Acest gest a fost făcut sub îndrumarea patriarhului Zaharia și în prezența numeroșilor credincioși.

În anul 634, Sfânta Cruce a fost purtată într-o procesiune solemnă de la Ierusalim la Constantinopol, marcând astfel răspândirea sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci în întreaga Biserică de Răsărit. În Biserica apuseană, această sărbătoare a fost introdusă mai târziu, sub conducerea papei Serghie I (687-701), care era originar din Antiohia. Astfel, Înălțarea Sfintei Cruci a devenit o sărbătoare universală în Biserica creștină, marcând momentul în care Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost adusă în lumina credinței și cinstirii creștine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel