Sărbătoare în Ungaria. Klaus Iohannis, mesaj adresat cetățenilor români de etnie maghiară
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto. Facebook / Klaus Iohannis
Foto. Facebook / Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, președintele României, a adresat cetățenilor români de etnie maghiară un mesaj cu ocazia zilei de 15 martie. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a adresat luni, 15 martie 2021, un mesaj cetățenilor români de etnie maghiară. Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

”Pentru dumneavoastră, cetăţenii români de etnie maghiară, ziua de astăzi este una care vă oferă prilejul de a reafirma valorile pe care le prețuiți și care v-au unit ca popor, precum şi de a prezenta cu mândrie identitatea care v-a consacrat în istorie și în cultura universală.

Remarc și cu această ocazie contribuţia semnificativă a minorității maghiare din România şi a reprezentanților săi politici la pașii importanţi făcuți de ţara noastră în integrarea europeană, în recuperarea valorilor democratice şi în așezarea societăţii noastre pe temelia respectului drepturilor omului şi protecţiei minorităţilor. Acestea sunt fundamente ale parcursului nostru comun pentru un viitor european, care arată înţelegerea profundă a învățămintelor trecutului.

Lupta împotriva pandemiei şi eforturile solidare de depășire a greutăților perioadei pe care o traversăm sunt o dovadă că românii şi maghiarii pot să-şi fructifice calitățile şi potenţialul uman deosebite. Împreună, prin cultivarea armoniei interetnice, vom consolida o societate puternică și prosperă, un proiect comun în cadrul căruia minoritatea maghiară din România îşi are locul şi contribuțiile sale remarcabile”, a declarat Klaus Iohannis. 

Ce semnifică data de 15 martie pentru Ungaria 

Pe data de 15 martie maghiarii de pretutindeni celebrează una din cele trei sărbători naționale ale Ungariei. Conotația sărbătorii naționale pentru Ungaria este izbucnirea revoluției din 1848, care debutează la 15 martie, un eveniment foarte important din istoria Ungariei, considerat fundamental pentru identitatea națională a poporului vecin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel