Luxul în care se odihnește un cleric regal al Egiptului Antic îi uimește pe arheologi: ”Reliefuri de o frumusețe excepțională”
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Twitter (@sboutros1) / Piramida cu trepte din Saqqara
Sursă foto: Twitter (@sboutros1) / Piramida cu trepte din Saqqara
În Saqqara, o așezare descoperită în ultimii ani de arheologi, a fost scos la lumină mormântul unui cleric regal, persoană de rang înalt, care îl slujea pe faraon. 

Arheologii din misiunea arheologică polono-egipteană din Saqqara, Egipt, au descoperit un mormânt aparținând unui cleric regal din timpul domniei faraonului Userkare (sau Woserkare, care înseamnă „Puternic este sufletul lui Ra”). Conducătorul a fost al doilea faraon al dinastiei a șasea de la sfârșitul secolului XXIV până la începutul secolului XXIII î.Hr. Se crede că Userkare a ajuns la putere orchestrând un complot de harem alături gărzile de corp din palat pentru a-l ucide pe faraonul Teti.

Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este puțul funerar al mormântului. Descoperirea a avut loc în timp ce excavau o capelă, acolo fiind situate reliefuri care îl descriu pe Mehcheczi, un funcționar regal care era responsabil cu gestionarea moșiilor regale.

Capela nu ar fi fost terminată la moartea funcționarului

Reliefurile sugerează că Mehczeczi a fost admis în arhivele secrete ale faraonului și a avut acces la documentele create la cancelaria regală înainte de a fi publicate. Capela nu era terminată până la moartea lui Mehczeczi, fiind vizibile schițe ale animalelor de sacrificiu: vaci, oryx și ibexuri cu cerneală neagră pe tencuială de var.

Mormântul și capela sunt situate pe marginea de est a unui mare șanț uscat dreptunghiular care înconjoară complexul funerar al piramidei în trepte dedicat faraonului Djoser. Șanțul a rămas în folosință câteva sute de ani după domnia faraonului, dar astăzi este aproape în întregime acoperit cu moloz și nisip suflat din deșert.

”Reliefuri de o frumusețe excepțională” ornează capela mortuară

Kamil O. Kuraszkiewicz de la Facultatea de Studii Orientale a Universității din Varșovia a declarat: „Am dezvelit doar fațada capelei în așteptarea următorului sezon de săpături. Mehczeczi a reușit în mod clar să angajeze o echipă eficientă de meșteri, capela sa este decorată cu reliefuri de o frumusețe excepțională care dezvăluie o mână excepțional de pricepută: linii elegante și o modelare subtilă comparabile cu reliefurile mormântului lui Merefnebef (vizir la curtea faraonului Userkare).”

Săpăturile s-au încheiat pentru acest sezon, echipa de cercetare intenționând să exploreze ceea ce rămâne sub capelă și să determine în viitorul apropiat dacă mormântul a fost prădat de hoții de artefacte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel