Data publicării:

Șapte voluntari, uciși în Gaza după o ”identificare greșită”. Flickinger era tatăl unui copil de 18 luni. Biden, mâhnit, l-a sunat pe Netanyahu

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Joe Biden a vorbit cu Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, despre atacul asupra lucrătorilor umanitari din Gaza. Premierul Canadei, Justin Trudeau, cere explicații după ce un cetățean canadian a fost ucis în acest atac.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit, astăzi, cu premierul Benjamin Netanyahu, la trei zile după ce Israelul a lansat un atac care a ucis șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen în Gaza, potrivit unei surse familiare cu acest subiect, transmite Reuters.

Potrivit Casei Albe, Joe Biden a fost indignat și mâhnit de situația din Gaza, însă nu a făcut vreo schimbare majoră privind sprijinul SUA pentru Israel în conflictul care durează din 7 octombrie 2023, când gruparea Hamas a lansat cel mai sângeros atac asupra Israelului, în care au murit aproape 1.200 de persoane, majoritatea civile, iar peste 250 au fost luate ostatice.

Un oficial american a declarat înainte de convorbirea telefonică că Biden va aduce probabil în discuție necesitatea unei mai bune protecții pentru lucrătorii umanitari și a unei creșteri a livrărilor de alimente în Gaza. Discuția a durat în jur de 30 de minute. 

De altfel, celebrul bucătar Jose Andres a declarat miercuri, pentru Reuters, că atacul israelian a vizat lucrătorii săi umanitari ”sistematic, mașină cu mașină”.

Totodată, Israelul a declarat, joi, că ancheta sa privind atacul ar putea dura săptămâni. Liderii țării și-au exprimat tristețea în legătură cu incidentul și l-au descris ca fiind o identificare greșită.

Unul dintre cei uciși, tatăl unui copil de 18 luni

Jacob Flickinger, unul dintre cei uciși în această săptămână, fost soldat cu dublă cetățenie, canadiană și americană, era tatăl unui copil de numai 18 luni, au declarat părinții acestuia pentru CBC, notează Reuters.

Flickinger se afla în Gaza, ca voluntar pentru grupul World Central Kitchen de la începutul lunii martie, au mai spus părinții fostului soldat.

”Credea cu tărie că munca pe care o făcea era importantă, mai ales în acest caz, știind că acolo era foamete”, a declarat mama sa, Sylvie Labrecque, care a adăugat că acesta se stabilise împreună cu soția și fiul său în Costa Rica.

”Erau o mică familie fericită. Împreună, erau extrem de fericiți și se iubeau cu disperare și aveau proiecte mari pentru viitor, pentru ei și pentru copil", a mai spus mama lui Flickinger.

Tatăl lui Flickinger, John, a declarat că a crezut că atacul a fost deliberat.

”Convoiul lor era clar marcat și se aflau pe o rută umanitară bine folosită. Așa că, în opinia mea, a fost o ucidere țintită”, a spus acesta.

Trudeau vreau răspunsuri din partea Israelului

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat miercuri că moartea lui Flickinger, dar și a celor șase voluntari, lucrători umanitari, în acest atac este inacceptabilă.

În plus, Trudeau a cerut răspunsuri din partea Israelului, care susține că atacul aerian a fost o greșeală. 

Citește și: Israelul a atacat consulatul iranian din Damasc. Televiziunea de stat iraniană afirmă că mai mulți diplomați au fost uciși 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel