Data actualizării:
Data publicării:

Șapte țări europene care au benzină și motorină mai ieftine decât în România. Unde poți alimenta pe bani mai puțini dacă pleci cu mașina în vacanță

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Majorarea accizei la carburanți a făcut ca românii să lase la pompă mai mulţi bani decât alţi europeni. 

De exemplu, motorina este mai scumpă la noi decât în Spania sau Luxemburg, ţări unde salariile sunt mult peste cele din ţara noastră. Şi la benzină avem preţuri mai mari decât în alte state europene. Plătim, de exemplu, mai mult decât cehii sau polonezii. Înainte de 1 iulie, România avea al treilea cel mai mic preţ al motorinei şi benzinei din UE.

Unde găsim motorină mai ieftină

"Dac ai maşina pe motorină, este mai ieftin să alimentezi în Spania decât în România. Deşi, la ei, salariul minim brut pe economie sare de 1100 de euro, în timp ce la noi abia a crescut, de la 1 iulie, la 740 de euro. Cum s-a ajuns aici?

De la 1 iulie, carburanţii s-au scumpit, pentru că a crescut masiv acciza. Aşa a ajuns litrul de motorină să coste în medie 1,56 euro. Nu doar în staţiile PECO din Spania motorina este mai ieftină ca la noi, ci şi în cele din Bulgaria, Cehia, Lituania, Slovacia, Polonia, Slovenia. Ba chiar şi în cele din Luxemburg şi Malta, state unde salariile sunt incomparabil mai mari ca ale noastre, potrivit energia.ro, care citează Oil Buletin, serviciul de monitorizare a preţurilor la carburanţi din UE",  a spus jurnalista Cristina Sbîrn, la Digi 24.

Vezi și: Finanțele propun creșterea subvenției la acciza pentru combustibil. Ce transportatori sunt eligibili 

Unde găsim benzină mai ieftină

"După majorarea accizei, şi benzina s-a scumpit. Preţul mediu a urcat la 1,54 de euro pe litru. Dacă plecaţi cu maşina în vacanță şi mergeţi în Bulgaria, Grecia sau Turcia, nu ar fi deloc rău să alimentaţi după ce treceţi graniţa, la bulgari.  La sud de Dunăre, benzina costa mai puţin. Preţul mediu al unui litru este de 1,33 euro. Benzină mai ieftină ca la noi este şi în Cipru, Malta, Cehia, Lituania, Polonia şi Slovenia.

Înainte de creșterea accizei la carburant, România avea al treilea cel mai mic preţ al motorinei şi benzinei din UE. Până la 60% din preţul unui litru de carburant vândut în România reprezintă accize şi taxele plătite statului. Restul reprezintă partea distribuitorului şi producătorului", a mai spus jurnalista.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel