Săptămâna de lucru de patru zile ar putea atenua criza costului vieții
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Beneficiile pentru productivitate sunt deja bine cunoscute, dar părinții ar putea economisi, de asemenea, în costurile de îngrijire a copiilor și navetă

O săptămână de patru zile fără pierderi de salariu ar duce la economii ale părinților de mii de lire pe an în costurile de îngrijire a copiilor și navetă, potrivit unui thinktank care sugerează că politica ar putea ajuta la atenuarea crizei costului vieții.

Cineva cu un copil sub doi ani ar economisi 1.440 de lire sterline în îngrijirea copiilor și 340 de lire sterline de la navetă în medie pe parcursul unui an dacă nu ar trebui să călătorească la serviciu o zi pe săptămână, a calculat grupul de gândire de stânga Autonomy.

Activitățile și economiștii în favoarea unei săptămâni de patru zile au avut tendința să se concentreze asupra beneficiilor pentru lucrători sub formă de timp liber sporit și îmbunătățiri potențiale ale productivității care permit companiilor să desfășoare aceeași cantitate de muncă, dar în mai puțin timp.

Autonomy a spus că politica îi va ajuta și pe lucrătorii care se confruntă cu creșterea costului vieții, Regatul Unit fiind în mijlocul unei perioade de inflație ridicată, în special a facturilor la energie.

Calculul costului navetei se bazează pe o factură anuală medie de aproximativ 1.700 de lire sterline, extrasă dintr-un sondaj din 2019 efectuat pe 2.000 de persoane cu normă întreagă, cu fracțiune de normă și pe cont propriu din toată Marea Britanie. Costul mediu anual estimat pentru îngrijirea copiilor a fost de 7.200 de lire sterline pentru o familie cu un copil, conform datelor pentru 2021 de la Congresul Sindicatelor – deși în multe părți ale țării părinții care lucrează cheltuiesc mult mai mult.

Studiu pilot în Marea Britanie

Analiza vine după ce un studiu pilot revoluționar din Marea Britanie, de o săptămână de patru zile, a început. 73 de companii cu aproximativ 3.300 de lucrători s-au înscris la studiul de șase luni, care a început în iunie și se va încheia în noiembrie.

Testul este derulat de campania 4 Day Week, care este susținută direct de Autonomy. Studiul este considerat a fi cea mai mare schemă de acest gen din lume.

De la începutul acestuia, prima autoritate locală din Marea Britanie s-a angajat să testeze o săptămână de patru zile. Personalul de la biroul consiliului districtual South Cambridgeshire va începe noul model în ianuarie.

Joe Ryle, directorul campaniei 4 Day Week, a declarat că răspunsul anecdotic de până acum a fost copleșitor de pozitiv, iar schimbarea ar putea ajuta la ameliorarea crizei costului vieții.

„Cu siguranță au existat dificultăți pentru unele companii”, a spus el. „Dar se pare că marea majoritate va rămâne cu ea permanent”, a adăugat el.

Orice evaluare a potențialelor beneficii financiare pentru o săptămână de patru zile ar trebui, de asemenea, să fie cântărită în raport cu cheltuielile pentru activități de agrement în ziua suplimentară liberă, precum și cu costurile precum facturile de încălzire a locuinței dacă lucrătorii și copiii rămân acasă. Academicienii speră să analizeze procesul pentru a înțelege efectele pozitive și negative ale muncii cu o zi mai puțin, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel